Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová Foto: ochrance.cz

Soudy mají dle Šabatové zveřejňovat více rozhodnutí elektronicky

Kancelář veřejného ochránce práv není spokojená s tím, jak okresní, krajské a vrchní soudy naplňují povinnost zveřejňovat důležitá rozhodnutí elektronickou cestou. V letech 2011 až 2016 se do justiční databáze Judikatura dostalo 2875 verdiktů krajských a vrchních soudů, uvedla kancelář ve výroční zprávě za loňský rok.

Ombudsmana Anna Šabatová už kontaktovala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se žádostí, aby vytvořil podmínky pro naplňování centrální evidence soudních rozhodnutí.

Ústavní, Nejvyšší a Nejvyšší správní soud mají vlastní databáze, kam vkládají veškerá svá rozhodnutí. Zveřejňování verdiktů ostatních soudů je podle ombudsmanky Anny Šabatové taktéž důležité. Jednak kvůli tomu, aby vyšší instance mohly účinně sjednocovat judikaturu, a zejména kvůli předvídatelnosti práva a transparentnosti soudního rozhodování.

Jako pozitivní příklad udává Šabatová Slovensko. V Česku jsou paradoxně některá rozhodnutí uložená v komerčních systémech, například ASPI, a nikoliv ve veřejné databázi judikatury. „Považujeme to za nesprávné, dokonce nemravné,“ řekla novinářům Šabatová.

Pelikán podle Šabatové slíbil, že téma nadnese na poradě předsedů soudů a že ombudsmanku k jednání přizve. Problém s anonymizací rozhodnutí by mohl vyřešit nový software.

(čtk)