Vláda zpřesňuje pravidla pro podporu kombinované výroby tepla

Vláda upřesní pravomoci Energetického regulačního úřadu. Podnikatelé získají podporu ve výši 323,4 milionu korun.

Vláda chce jednoznačně stanovit postup pro výplatu podpory výrobcům elektřiny a tepla z kombinovaných zdrojů. V nedávné době se o možnosti či nemožnosti výplaty vedly sáhodlouhé diskuse a nebylo zcela jasné, jestli je vše v souladu s evropskou legislativou. Vládní legislativci proto připravili návrh nařízení vlády, které tato pravidla upřesní.

„Předloženým návrhem nařízení vlády je Energetickému regulačnímu úřadu umožněno stanovit podporu v cenovém rozhodnutí zpětně po získání kladného rozhodnutí Evropské komise o slučitelnosti podpory s právem Evropské unie. Současně má předložený návrh nařízení vlády umožnit operátorovi trhu vyplatit podporu zpětně, po vydání cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu,“ píší vládní legislativci v předkládací zprávě k návrhu nařízení vlády.

„Nepřijetím legislativní úpravy by byla v řadě případů reálně ohrožena návratnost vložených finančních prostředků u již realizovaných projektů a tím by mohlo dojít ke zdražení tepla pro spotřebitele včetně domácností. V uskutečněných projektech investoři ve svých ekonomických podnikatelských plánech počítali s tím, že nebude přerušeno vyplácení podpory v období, na které je garantováno poskytování podpory podle příslušných ustanovení zákona,“ uvádí autoři v předkládací zprávě. „Cílovým stavem je legislativní cestou – nařízením vlády k provedení zákona č. 165/2012 Sb.,o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, a zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů(energetický zákon)-…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

 

Jiří Reichl