Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

NS zrušil rozsudky nad pěti lidmi v kauze litoměřických soudců

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudky nad pěti obžalovanými v korupční kauze litoměřických soudců. Případem se bude znovu zabývat jičínský soud, upozornil dnes server iROZHLAS.cz. Zrušení rozsudku potvrdili státní zástupce Radim Dragoun a Pavel Polák, obhájce obžalovaného bývalého soudce Josefa Knotka. Nejvyšší soud již v dubnu propustil Knotka z vězení.

Soudy svými původními rozsudky potrestaly Knotka 5,5 roky vězení, spoluobžalovaný soudce Ladislav Jelínek dostal tříletou podmínku a další tři obžalovaní podmínky dvouleté. Podle obžaloby oba soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz.

„Případ má jiný soudce a je vysoká pravděpodobnost, že se to bude u soudu dělat celé od začátku,“ řekl Polák. Dodal, že Nejvyšší soud ve svém usnesení upozornil především na formální chyby, například při vyhlašování rozsudku. Státní zástupce Dragoun dnes řekl, že se s odůvodněním Nejvyššího soudu teprve seznamuje. „Případný komentář podám později,“ uvedl.

Podle obžaloby šlo ve třech případech o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v další o ovlivnění trestního řízení. Obžalováni byli z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr spravedlnosti oba soudce v roce 2012 dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na ni v květnu 2013 rezignoval.

Jelínka letos v jiné kauze pražský soud pravomocně potrestal 2,5 roku vězení za to, že za úplatky sliboval ovlivnění některých soudních řízení. Zaplatit by měl také peněžitý trest 90.000 korun.

(čtk)