O změny pro snazší život bytových družstev se bojuje ve Sněmovně

Poslanecký Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj přerušil projednávání návrhu zákona z pera Jeronýma Tejce a dalších 22 poslanců, který měl za cíl odstranit některé praktické překážky v činnosti bytových družstev a společenství vlastníků.

Poslanci Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj přerušili projednávání zákona, jenž navrhl Jeroným Tejc, který chtěl usnadnit práci lidem sdruženým v bytových družstvech a společenstvích vlastníků jednotek (SVJ). Důvodem pro přerušení byl fakt, že na nejbližším jednání Ústavně právního výboru bude předložena komplexnější novela stávajícího zákona, jež zahrnuje i Tejcovy návrhy. Otázkou je, jestli má tato novela šanci být schválena ještě v současné Sněmovně. „Já už zde nebudu, tak se toho případně bude muset ujmout někdo jiný, ale důležité to je,“ připomněl svůj konec v Parlamentu Jeroným Tejc. Jeho původní návrh měl mít účinnost od ledna tohoto roku, ale složitým procesem přijímání zákonů neprošel.

V navrhovaných změnách by se měla odrazit současná praxe, která příliš přísným nastavením pravidel komplikuje každodenní činnost bytových družstev či SVJ. Například bude odstraněna povinnost hlasování všech členů družstva. Bude pravděpodobně nahrazena podílovým hlasováním (kvórum) a mluví se o 3/5 kvóru. Kdo by s takovým hlasováním nesouhlasil, mohl by se obrátit na soud.

„Dosud nesplnění tohoto požadavku dává právo soudům uvést družstvo do likvidace. Je to absurdní plod akademických legislativců a více než 50% subjektů nebylo schopno úkol splnit ( pobyt v zahraničí jednoho člena),“ uvedl pro Ekonomický deník Ivan Přikryl, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení, a odborník na družstevnictví a státní správu. Podle něj se tento bod týká jistot témě 3,5 milionu lidí. Podrobně o „Tejcově“ návrhu píše v komentáři s názvem K tzv. TEJCOVĚ NOVELE bytové politiky. Podle Tejce je dalším důležitým tématem, který by novela měla řešit převod dluhů vázaných na prodávaný byt na nového majitele. „Ten však získá potvrzení, že na bytě je…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Jiří Reichl