Odbory nechtějí zákon o univerzitních nemocnicích. V první řadě by se dle nich měla řešit personální krize

Zákon o univerzitních nemocnicích podle odborů neřeší aktuální problémy českého zdravotnictví a naopak znamená riziko odprodeje majetku fakultních nemocnic. Velkou otázkou také je, co bude s dluhy těchto zdravotnických zařízení. Pokud tedy budou předčasné volby a úpravu by se nepovedlo schválit, bylo by to dle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP) dobře. Na druhou stranu by se ale neprojednala novela zákoníku práce včetně pozměňovacího návrhu sjednocujícího mzdy a platy, v níž odbory vidí nástroj k nápravě alarmujících rozdílů v odměňování v českých nemocnicích.

 

„Každý asi v zákoně čteme něco jiného. Pan ministr říká, že zákon bude garancí poskytování superspecializované zdravotní péče v České republice, zatímco my v tom vidíme spíše ohrožení,“ říká předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníková. „Fakultní nemocnice fungují dobře a nevíme, z jakého důvodu by měly měnit svou právní podobu. Chceme, aby měli všichni pacienti možnost být vyšetřeni a zdravotnický personál měl odpovídající podmínky, což připravovaný zákon nedává,“ domnívá se Marie Preisová, zdravotně sociální pracovnice ve FN Brno.

Odbory vnímají hned několik problémů. Vadí jim například, že byl zákon podán na konci volebního období a v rychlosti, kdy ministerstvo zdravotnictví požádalo o sloučení připomínkového řízení a zkrácení lhůt na pět dnů. Taková doba je dle OSZSP na posouzení závažné změny neúnosně krátká, nemluvě o tom, že neproběhla diskuse, nenašel se základní konsensus a připomínky odborů ani zaměstnavatelů nebyly vypořádány. Ke každému právnímu předpisu by také měly být vypracovány ekonomické dopady, v tomto případě však ministerstvo požádalo, aby RIA zpracována být nemusela.

„RIA byla vypracována k předchozímu návrhu zákona o veřejné neziskové zdravotnické organizaci, který byl v prosinci 2016 stažen z programu jednání vlády a z něhož stávající  vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích vychází. Vzhledem k RIA vypracované k předchozímu návrhu zákona nebyla RIA vypracována na základě výjimky povolené předsedou Legislativní rady vlády podle čl. 76 Legislativních pravidel vlády,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová, která zdůrazňuje, že vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích byl vypracován zcela v souladu s legislativními pravidly vlády.

Hrozí prodej majetků?

Podle odborů by ovšem úprava znamenala největší odstátnění majetku za poslední dvě desetiletí. Fakultní nemocnice přitom představují majetek v hodnotě desítek miliard s ročním obratem okolo sto miliard korun. V původním ministerském návrhu byl ovšem obsažen paragraf 41, který by umožňoval během několika měsíců sloučit, rozdělit a rozprodat z ministerstvem zřizovaných organizací vesměs cokoliv, pokud by to odsouhlasilo ministerstvo zdravotnictví a financí. „V podstatě by to znamenalo na chvíli zhasnout, tedy situaci, kterou známe z dob privatizace v devadesátých letech minulého století. Tento nebezpečný paragraf byl kvůli vlně odporu, kterou vyvolal, ze zákona odstraněn. Hrozí však, že jej do návrhu snadno a nenápadně vrátí některý poslanec,“…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová