Českobudějovický soudce Miroslav Veselý

Pelikán neuspěl, NSS zprostil kárné žaloby českobudějovického soudce Veselého

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil kárné žaloby českobudějovického soudce Miroslava Veselého. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ho v žalobě vinil, že Veselý pěstoval velmi úzké vztahy s insolvenčním správcem Ivo Halou. Soudce vinu popírá, podle něj šlo jen o standardní pracovně přátelský vztah. Kárný senát dal soudci zapravdu.

Ministr jako kárný žalobce tvrdil, že vztahy soudce s Halou mimořádně vážně narušily důvěru v nestrannost a nezávislost Veselého. Klíčovým důkazem, o který Pelikán opírá svůj návrh, jsou odposlechy pořízené v trestním řízení vyvolaném údajnou snahou o zmanipulování insolvence chemičky Via Chem. V kauze je stíhaná početná skupina lidí včetně Haly a podnikatele Petra Sisáka. Veselý mezi nimi není.

Čtěte také: Hala nedá souhlas s použitím odposlechů, logika kárného žalobce je převrácená

Trestní odposlechy podle dosavadní judikatury nelze v kárném řízení použít. Jsou použitelné výlučně v trestních řízeních týkajících se závažných činů. Veselý ale dal s jejich provedením jako s důkazem souhlas.

Důkaz odposlechy dnes soud provedl, vyloučena ale byla veřejnost, a to kvůli utajení informací ze spisu. Už na konci března u soudu zazněly důkazy z listinných materiálů. Jak tehdy uvedl předseda senátu Karel Šimka, nevyplynuly z nich informace o tom, že by se Veselý dopustil jednání vybočujícího z mezí. „V daném případě nebylo prokázáno, že vztah přerostl v nějakou nepřijatelnou míru,“ uvedl ve zdůvodnění Šimka.

Ministr se dnešního jednání neúčastnil, zastupoval ho ředitel odboru justičního dohledu ministerstva Radek Visinger. V závěrečné řeči uvedl, že Hala údajně opakovaně Veselého informoval, že jeho kancelář je odposlouchávána. Veselý zopakoval, že k insolvenčnímu správci má pracovně přátelský vztah, který se vyvíjel na základě dlouhodobé pracovní spolupráce. „Ze svého subjektivního pohledu se necítím být jakkoliv ovlivněn tímto vztahem. Případné ovlivnění se nijak neprojevilo v nějakém mém rozhodnutí,“ uvedl Veselý. Už dříve řekl, že obdobný vztah má k celé řadě insolvenčních správců a advokátů.

V kauze společnosti Via Chem Group vznesla policie loni v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizované zločinecké skupině.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka, který patří mezi obviněné. Stíhaný je i advokát Hala a dalších 12 lidí, k nimž později přibyla také bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.

(čtk, ih)