Premiér v demisi Andrej Babiš Foto: Facebook

Sněmovna zřídí vyšetřovací komisi kvůli úniku ze spisů, Babiš to má za pokračování kampaně

Zřízení sněmovní vyšetřovací komise k možnému úniku z policejních spisů považuje končící vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) za pokračování kampaně proti sobě. „Sněmovna má pravděpodobně pocit, že nahradí Finanční správu, státní zastupitelství a policii. Tuhle kauzu vyšetřuje policie, já jsem dal trestní oznámení,“ řekl Babiš. Když ho komise pozve, aby se ke kauze vyjádřil, neřekne jí zřejmě nic dalšího.

Sněmovna svým dnešním rozhodnutím podle Babiše „pouze udržuje v prostoru nějakou pseudokauzu“. S odkazem na výsledky dřívějších vyšetřovacích komisí nečeká výsledek. Tento nástroj dolní komory je podle něj zneužíván k politickému boji, a to i v jeho případě. „Já samozřejmě přijdu, ale řeknu, že to vyšetřuje policie, to je všechno, co řeknu pravděpodobně,“ uvedl.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a novinář jeho bývalého deníku. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od novináře takový dokument zřejmě dostal.

Sněmovna komisi zřídila na návrh ČSSD, podle Babiše jde o další ukázku paktu mezi šéfem ČSSD premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou opoziční TOP 09 Miroslavem Kalouskem. V sedmičlenné komisi má mít po jednom zástupci každý poslanecký klub. Výsledek zkoumání by komise měla dát plénu do konce srpna.

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu. Pro zřízení komise hlasovalo 82 ze 130 přítomných členů dolní komory, proti jich bylo 36. Nepodpořili ji zejména poslanci ANO, Úsvitu a část KDU-ČSL.

(čtk)