Foto: wikipedia

Za víkend vyzvedla Itálie z moře 5000 migrantů, Libye přes embargo žádá zbraně

Přes 5000 přistěhovalců z Asie a Afriky vyzvedly z moře lodě italské pobřežní stráže od čtvrtka do soboty a dopravily je na italský břeh. Libye současně požádala Itálii, aby dodala zbraně do lodí pobřežní stráže. Na Libyi je od roku 2011 uvaleno zbrojní embargo, ale gangy obchodníků s lidmi, drogami a zbraněmi jsou vyzbrojeny. Do Itálie připlulo od začátku roku 47 000 nelegálních přistěhovalců.

O posledních počtech přistěhovalců z Africky vyzvednutých z moře za tento  víkend informuje The Local. Podle deníku bylo od čtvrtka do sobotního rána „zachráněno z libyjských pobřežních vod 5000 migrantů italskou a Libyjskou pobřežní stráží, jak vyplývá ze společného prohlášení obou hlídek. Ve čtvrtek bylo „zachráněno 2 900 lidí, z nichž 2 300 bylo nalezeno v mezinárodních vodách a převezeno do Itálie, zatímco 580 bylo vyzvednuto u Libye a vráceno do této severoafrické země“.

Přes pátek až do sobotního rána „zachránily pobřežní hlídky 2 100 přistěhovalců na 17 lodích, avšak nalezly tělo jednoho muže“, uvedla italská hlídka. „Počet přistěhovalců přijíždějících do Itálie se zvýšil tento rok o 30% ve srovnání s totožným obdobím loňského roku. Doposud přijelo 46000 lidí,“ předkládá nová čísla deník. Podle Mezinárodní organizace pro migraci zemřelo letos na cestě do Itálie přes Středozemní moře 1 244 přistěhovalců.

Boj proti zločinu probíhá beze zbraní

O tom, jak vážně je míněn boj proti pašerákům lidí, zbraní a drog z Libye přes Středozemní moře ve spolupráci s touto zemí, svědčí čtvrteční výzva Libye, aby Itálie vyzbrojila lodě, které poskytla pobřežním hlídkám v Libyi, aby bránily vody před zločinci. Italský ministr vnitra Marco Mihnuti minulý týden předal libyjské pobřežní hlídce čtyři lodě na základě dohody o spolupráci proti pašerákům lidí. Dalších šest lodí bude následovat po výcviku posádek, uvedl ministr.

Jenže Libyjci upozornili na nikoli nepodstatný detail: Lodě nejsou vybaveny zbraněmi, proti vyzbrojeným pašerákům jsou nepoužitelné a na Libyi je stále uvaleno embargo: „Tyto lodě nejsou vybaveny zbraněmi. Nemůžeme je použít pro hlídky, když vyzbrojování pašeráků roste,“ uvedl vysoký námořní důstojník Abdullah Tomia zodpovědný za spolupráci s Itálii na tiskové konferenci v Tripolisu.

Divoké ozbrojené gangy mohou jen pozorovat

V boji proti pašerákům zbraní, drog a lidí jsou tedy Libyjci pouhými pozorovateli: „Žádáme Itálii, aby vyzbrojila strážné lodě,“ řekl a poznamenal, že na Libii je stále uvaleno embargo OSN od revoluce v roce 2011, kdy revolucionáři zbavili Libyi Muhamara Kadáfího.

„Před revolucí jsme se zabývali neozbrojenými pašeráky. Ale teď stojíme proti divokým a vyzbrojeným gangům,“ uvedl Tomia. Libyjské úřady si stěžují na nedostatek prostředků v boji proti proudům přistěhovalců, kteří se pokoušejí překročit Středozemní moře, dodává k tomu The Local.

 

Počty žadatelů o azyl opět rostou

Podle evropské agentury pro azyl EASO se v březnu od loňského srpna opět zvedl celkový počet žadatelů o azyl ze všech tras do zemí EU: Země EU zaznamenaly celkem 66 908 žadatelů o mezinárodní ochranu. Ve srovnání s únorem nastal nárůst o 14%.  Co se týče původu, vrátili si na první tři místa opět žadatelé ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, zatímco Nigérie skončila na čtvrtém místě. Za ní následují Pákistán, Albánie, Eritrea, Guinea, Bangladéš a Pobřeží Slonoviny. „Nejprudší nárůst ukazují Albánci, je to +42%,“ poznamenává poslední statistika EASO. Mezi žadateli, jejich žádostí jsou stále v procesu řízení dále figurují Somálci a Rusové.

Zatímco v září 2016 čekalo v zemích EU na vyřízení 1 000 500 žádostí o vyřízení azylu, v březnu toto číslo kleslo na 709 405 nevyřízených žádostí osob mimo EU o mezinárodní ochranu v zemích EU. Jak vyplývá z poslední statistiky EASO,  z 56% pozitivně vyřízených žádostí je žadatelům udělen azyl, 44% obdrží doplňkovou ochranu, a to nejčastěji Afgháncům a Syřanům.

Maročané a Pákistánci plují z Libye za prací

Rostou rovněž také počty nelegálních přechodů vnějších hranic EU. V dubnu se podle agentury Frontex zvýšil počet nelegálů o 2%. Ačkoli totální číslo zjištěných nelegálních přechodů spadlo oproti loňsku za první čtyři měsíce roku 2017 o 84%, drasticky zvyšujícímu se náporu čelí Itálie, kam nelegálně dorazilo 47 000 osob, což je o 33% více, než v roce 2016.

Největší skupinu přistěhovalců do Itálie tvoří osoby z Nigérie, Bangladéše a Pobřeží slonoviny, uvádí poslední zpráva Frontexu. Stoupají také počty Maročanů a Pákistánců. „Velký počet z nich pracoval v Libyii, lae rozhodli se zemi opustit kvůli nestabilní situaci a omezeným pracovním možnostem,“ uvádí poslední zpráva Frontexu.

Irena Válová