Exekutoři odpovídají ombudsmance Ilustrační foto: archiv

Exekutory zklamalo neschválení zavedení místní příslušnosti, zabavování řidičáků kvůli alimentům vítají

Exekutorská komora ČR vyjádřila zklamání nad tím, že ústavněprávní výbor sněmovny v minulém týdnu neschválil návrh na zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů. Princip teritoriality by výrazně pomohl stabilitě systému vymáhání práva v ČR, sdělila dnes komora. Ústavně právní výbor zároveň schválil pozastavování řidičských průkazů při vymáhání výživného na dítě až do věku 26 let, což komora vítá.

Při zavedení teritoriality by se příslušnost exekutora řídila bydlištěm dlužníka a nebyla by jako dosud závislá na vůli jedné strany, tedy věřitele. Komora si od této změny slibuje především snížení nákladů exekučního řízení, lepší rozložení nově nařízených řízení mezi úřady bez ohledu na jejich velikost, větší nezávislost soudních exekutorů a stabilizaci systému vymáhání pohledávek v ČR.

Systém náhodného přidělení soudního exekutora na principu krajské teritoriality zavedlo od 1. dubna letošního roku Slovensko. „Na hodnocení u slovenských kolegů je možná příliš brzy, systém funguje teprve necelé tři měsíce. Nicméně je potřeba si uvědomit, že systém místní příslušnosti (teritoriality) úspěšně funguje takřka v celé Evropě. ČR je už téměř jediná, kdo tento model přidělování nových exekučních řízení ještě nezavedla,“ uvedl člen prezidia komory Martin Tunkl.

O místní příslušnosti exekutorů se ve sněmovním výboru vedla dlouhá debata. Podle zastánců, kteří ale byli v menšině, by místní příslušnost mohla omezit velké exekutorské úřady a snížit náklady na exekuce. Kritici tvrdili, že důsledek by mohl být opačný, že jde jen o přerozdělení trhu mezi exekutory a že stát by takto neměl zasahovat do soukromého podnikání.

Rozšíření možnosti zabavovat řidičské průkazy neplatičům alimentů dostalo ve výboru podporu. Nyní mohou vykonavatelé pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let.

Zákonodárci v tomto volebním období exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit, a omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy. Snížily se také advokátní odměny při vymáhání menších opakujících se pohledávek, což ale nyní napadla skupina senátorů u Ústavního soudu.

(čtk)