Soudce Zdeněk Strnad Reprofoto: Journal

Odbory obviňují soudce z dohody na likvidaci konkurenční firmy

Zástupci odborové organizace působící u lounské společnosti Heavy Machinery Services (HMS), dříve Legios, kritizují jedno z nejsledovanějších insolvenčních řízení současnosti. Vadí jim, že společnost chce podle nich převzít „slovenská mafie“. Ta má zařídit, že HMS bude už v létě odkoupeno a zavřeno. Dopisem si proto stěžovali přímo na příslušném Krajském soudu v Českých Budějovicích a apelují na soudce Zdeňka Strnada, aby postupoval transparentně a v zájmu zaměstnanců i věřitelů podpořil reorganizaci společnosti. Podání výhrady na insolvenční rejstřík podepsal předseda odborů HMS Pavel Štiller.

HMS je v úpadku více než tři roky a do insolvenčního řízení byly přihlášeny pohledávky za více než 3 miliardy korun. Od loňského roku probíhá celý proces insolvence od začátku poté, co vyšlo najevo, že jihočeský krajský soud pochybil, když případ předal špatnému soudci. Nyní má insolvenci na starosti soudce Zdeněk Strnad.

K sepsání podnětu, který je přístupný v databázi ISIR, odboráře vedlo vystupování předsedy představenstva Alexeje Beljajeva a člena dozorčí rady Michala Lazara společnosti Tatravagónka na veletrhu Transport Logistic, který se konal v Mnichově na začátku května tohoto roku. Podle odborářů Beljajev s Lazarem obcházeli vystavovatele a sdělovali jim několik znepokojivých informací.

Odbor tvrdí, že z úst Beljajeva a Lazara na veletrhu zaznělo:

a) „dohodli jsme se s VÚB a soudcem na společném postupu jak zlikvidovat nepříjemného konkurenta HMS , od banky VÚB jsme odkoupili pohledávku za HMS, soudce prohlásí brzy konkurs a v létě HMS koupíme a hned zavřeme a od podzimu už nám výrobní kapacita nebude překážet v plánovaných tendrech“

b) „Beljajev se chlubil svými dávnými kontakty na Andreje Babiše, který zatlačil na Pelikána a ten už to se soudcem domluvil“

c) „Beljajev se opakovaně chlubil finanční podporou zbrojaře Strnada, který mu pomůže klidně násilně vyřešit všechny problémy v Čechách, ale spoléhají i na jeho politické kontakty“

Beljajevovi měl podle zaměstnanců slíbit podporu zbrojařský magnát a majitel skupiny Czechoslovak Group Jaroslav Strnad, který mu má údajně „klidně i násilně pomoci vyřešit všechny problémy v Čechách a spolehnout se lze i na jeho politické kontakty.“ Odboráři upozorňují, že tyto argumenty zazněly opakovaně a vyslechly je desítky svědků.

Tatravagónka Českou justici odkázala na své vyjádření, které je reakcí na dopis zaměstnanců a je uložena v insolvenčním rejstříku ISIR, ve kterém uvádí, že údaje v dopisu zaměstnanců jsou zavádějicí a nepravdivé. „Společnost Tatravagónka a.s. odmítá použítí jakýchkoliv nekalosoutěžních praktik, například zastrašování či zlehčování v rámci konkurenčního boje ve vztahu k HMS anebo jakýmkoliv jiným subjektům podnikajícím na stejném relevantním trhu,“ uvedl Beljajev s tím, že rozhodně nemají úmysl HMS zlikvidovat. Obvinění odborářů označil za pokus o diskreditaci a hrozí trestním oznámením za pomluvu. Na dotaz, zda ho již podal, ale zástupci společnosti České justici neodpověděli. K celé věci se nevyjádřil ani ministr Pelikán.

Beljajev, Lazar a Strnad podle informací HN nedávno koupili jednu z největších pohledávek za HMS od slovenské banky VÚB ve výši 245 milionů korun. Ta jim má pomoci získat vliv v rámci probíhající insolvence firmy HMS.

Zaměstnanci HMS jsou přesvědčeni, že společnost zkrachovala právě kvůli bance VÚB. Ta totiž postupně zpřísňovala podmínky úvěru a stavěla podle odborářů HMS do bezvýchodné situace až ji poslala do konkurzu. „Opakovaně jsme management HMS ve své době upozorňovali na znepokojivé informace ohledně VÚB, na jejich napojení na Tatravagonku a na jejich společný záměr zneužít informace získané VÚB od HMS ve prospěch Tatravagonky, jako přímého konkurenta HMS,“ uvádějí v dopise. Podle HMS bance nešlo o dluh jako takový, ale o uvolnění prostoru pro konkurenční Tatravagónku.

VÚB podle dopisu odborářů financuje Tatravagónku a měla asistovat u jejího nepřátelského převzetí Beljajevem a Lazarem. „Přičemž následky tohoto převzetí jsou dodnes spojovány s několika doposud neobjaněnýma úmrtími osob , které před násilným převzetím působily v Tatravagónce (na Slovensku se o tom mluví jako o nájezdu mafie), mimochodem tento scénář používají pánové Beljajev a Strnad opakovaně,“ píší odbory doslova.

Zaměstnanci ve svém vyjádření dále upozorňují na fakt, že celé insolvenční řízení od počátku provázejí obrovské zmatky, „kde již rozhodnuté věci jsou následně rušeny, což celé řízení neúměrně prodlužuje a neumožňuje tak HMS opět se dostat do pozice plně konkurenční společnosti na trhu s kolejovými vozidly, a aby mohla začít splácet závazky svým věřitelům“.

Vrchní soud totiž loni v odvolacím řízení rozhodl, že soudy nižší instance řešily insolvenci chybně a potvrdil, že případ hned na počátku převzal u Krajského soudu v Českých Budějovicích nesprávný soudce. Tím pádem padl plán řešit problémy reorganizací, protože „původní“ insolvence byla vedena protilprávně.

Domnívají se, že všichni hlavní slovenští účastníci „od počátku promyšleného postupu likvidace HMS – tedy VÚB , pánové Beljajev a Lazar a také J & T BANKA za spolupráce zbrojního magnáta Jaroslava Strnada, postupují ve shodě“.
Proti nim stojí naprostá většina věřitelů HMS co do celkového objemu přihlášených pohledávek, která preferuje reorganizaci firmy. V případě konkurzu by byly ohroženy nejen stovky pracovních míst ve složitém regionu, ale poškozeným by byl i český stát, který nedostane zpět svoje pohledávky na úkor VÚB.

Podle zaměstnanců „HMS více než tři roky zajišťuje provoz a chod za opravdu těžkých podmínek, kdy musí den co den odrážet ataky, které přicházejí ze všech stran od různých nájezdníků, kteří se snaží využít nejasné situace kolem insolvenčního řízení“. Jsou přesvědčeni, že se vagonka dokáže dostat z problémů vlastními silami, a proto volají po ukončení agonie. „Věříme a doufáme, že Krajský soud v Českých Budějovicích nepodlehne tlakům slovenské mafie a celé insolvenční řízení povede dále nezávisle a spravedlivě ve prospěch všech věřitelů a loajálních zaměstnanců HMS,“ končí dopis soudci Zdeňku Strnadovi. Ten na otázky, které mu zaslala Česká justice dosud nereagoval.

(epa)