Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Oddlužovací novela i zákon o znalcích padají pod stůl, koalice oznámila své priority

Koaliční lídři se dnes ráno dohodli na legislativních předlohách, které chtějí ve Sněmovně prosadit do říjnových voleb. Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Romana Sklenáka mezi nimi nejsou insolvenční zákon, zákon o sociálním bydlení či zálohovaném výživném. Vláda je tak už neprosadí. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že ambicí koalice je dokončit projednávání zhruba 35 návrhů, jde podle něj zejména o zákony ve druhém a třetím čtení.

„Už nebudeme navrhovat žádná první čtení, kromě snad registru smluv, který je koaličně dohodnut a měl by projít v devadesátce (ve zrychleném jednání) jako kompromisní řešení, takže bychom se věnovali druhým a hlavně třetím čtením,“ popsal dohodu šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Smůlu tak mají jak ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) prosazovaný zákon o znalcích nebo oddlužovací novela insolvenčního zákona. Té se obávaly zejména soudy kvůli zvýšení nápadu. Obě předlohy poslanci pouze rozjednali v prvním čtení a nebyla na nich široká shoda.

Ministři ANO podle něj označili za své priority projednávání zákona o vojenském zpravodajství, ochraně ovzduší, z ministerstva financí jde o novelu zákona o platebním styku, o bankách. Důležitý je pro ně také stavební zákon, který Sněmovně vrátil Senát. Koalice se podle Faltýnka dohodla, že bude hlasovat pro senátní znění návrhu.

Sklenák novinářům řekl, že program, jak se na něm dnes ANO, ČSSD a KDU-ČSL dohodly, se dá zvládnout během už domluvených schůzí, pokud nebudou obstrukce. „Máme připraveno 20 zákonů k hlasování ve třetím čtení a ambici projednat dalších asi 15, 18 zákonů,“ uvedl Sklenák. Pokud by podle něj opozice přistoupila k obstrukcím, nevyloučila koalice svolání mimořádné schůze v červenci. O té ale koalice uvažuje pouze kvůli prosazení evropské obchodní dohodě s Kanadou CETA a pařížské úmluvě o ochraně ovzduší.

Spokojen odešel z jednání i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Novinářům pouze řekl, že jednání „šlo jako po másle“.

(čtk, epa)