Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Pavel Zeman kritizuje navrženou podobu instituce „evropského prokurátora“

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se kriticky vyjádřil k podobě záměru na zřízení instituce Evropského veřejného žalobce (EPPO) tak, jak jej tento týden schválili ministři spravedlnosti dvaceti zemí Evropské unie na setkání v Lucemburku. Zeman tak učinil během odborné konference Karlovarské právnické dny, jejíž 25. ročník probíhá od čtvrtka do soboty v Karlových Varech.

„Mám obavu, aby se nám v evropském prokurátorovi nevytratila odpovědnost“, prohlásil Pavel Zeman v rámci svého příspěvku „Způsob vyšetřování daňových trestných činů“. Zeman narážel především na fakt, že rozhodovací pravomoc o všech procesních úkonech, tj. o podání obžaloby, zastavení věci či jejím odložení, o dohodě o vině a trestu či o předložení věci k řešení národním orgánům bude mít kolektivní orgán EPPO v podobě tzv. Stálé komory. Té věc předloží k rozhodnutí státní zástupce prostřednictvím evropského žalobce, který bude určen pro Českou republiku. V rámci EPPO se počítá se třízením celkem 4 stálých komor, složených se zástupců jednotlivých zemí.

Čtěte také: Jourová: Evropského prokurátora zatím chce jen 17 zemí EU

Další problém spatřuje Zeman i v tom, že vše bude záviset na aktivitě policejního orgánu a také ve složité struktuře rozhodování, kdy se bude po zjištění možné trestné činnosti nejprve posuzovat, zda tato spadá do kompetence národního či evropského žalobce a poté bude teprve předložena k rozhodnutí příslušné Stálé komoře EPPO. Aktuální návrh také neřeší otázku, kdo bude podávat dovolání a další opravné prostředky či kompetenci v rozhodování o stížnostech o zahájení trestního stíhání. Neřešena je podle Zemana také otázka dohledu.

Ke kritice navržené podoby EPPO se následně připojila i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která na Karlovarských právnických dnech vystoupila po Zemanovi s tématem ukládání peněžitých trestů. „Nechci být evropským prokurátorem“, prohlásila doslova Bradáčová, která spatřuje především problém v přenosu informací a v riziku jejich úniku k pachatelům.

(pd)