Uber konkuruje standardním taxíkům Foto: Pixabay

Francie má podle poradce Soudního dvora EU právo stíhat Uber

Francie má právo trestně stíhat tamní divizi americké společnosti Uber za provoz ilegální taxislužby. Vyplývá to z dnešního stanoviska generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie. Uber ale v reakci stanovisko bagatelizuje a upozorňuje, že se týká pouze služby UberPOP využívající řidiče bez licence, kterou už firma ve Francii provozovat přestala.

Společnost Uber France je trestně stíhána, protože prostřednictvím služby UberPOP zprostředkovávala kontakt mezi zákazníky a neprofesionálními řidiči, kteří přepravovali osoby za úplatu. Firma však upozorňuje, že francouzské právní předpisy, na jejichž základě je stíhána, nebyly před přijetím oznámeny Evropské komisi. Vyvozuje z toho, že by stíhána být neměla.

Směrnice o normách a technických předpisech zavazuje členské státy EU, aby Evropské komisi oznámily každý návrh zákona nebo právní úpravy, které stanoví technické předpisy týkající se výrobků a služeb informační společnosti.

Uber tvrdí, že právní předpisy, na jejichž základě je stíhán, této směrnici podléhají. Generální advokát Maciej Szpunar ale ve svém stanovisku uvádí, že bez ohledu na to, zda se směrnice na službu UberPOP vztahuje, mohou členské státy EU zakázat a trestně stíhat protiprávní výkon takovéto přepravní činnosti, aniž musí návrh zákona nejprve oznámit Evropské komisi.

Konečné rozhodnutí soudu v této kauze by mělo padnout v letošním roce. Stanoviska generálních advokátů jsou sice nezávazná, soudci se jimi ale obvykle řídí, uvedla agentura Reuters.

(čtk)