Odsouzený uklízí na Praze 2 Foto: vscr

Podmínkou pro zisk veřejné zakázky může být nově zaměstnání vězňů

Podmínkou pro zisk veřejné zakázky může být nově zaměstnání vězňů či lidí se záznamem v trestním rejstříku. Umožnil to metodický pokyn ministerstva spravedlnosti, které to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Stát si od pokynu slibuje zvýšení zaměstnanosti vězňů. Zaměstnání snižuje podle Vězeňské služby ČR míru recidivy, tedy opětovného páchání zločinů u lidí propuštěných z vězení. Ke konci roku 2016 měla práci více než polovina ze zhruba 15.000 zaměstnatelných vězňů v Česku.

Metodický pokyn umožňuje zadavatelům veřejných zakázek stanovit zaměstnání určitého počtu vězňů nebo lidí s trestním záznamem jako zvláštní podmínku plnění veřejné zakázky či jedno z kritérií posuzované kvality. Metodika obsahuje praktické rady a postupy pro zadavatele i názorné ukázky z praxe.

„Jsem velmi rád, že veřejní zadavatelé budou mít nově tuto možnost, která inspiruje subjekty nejen veřejného prostoru, ale svým příkladem podpoří i zaměstnávání vězňů v sektoru soukromém,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Už dříve řekl, že zaměstnávání vězňů je klíčovým faktorem pro jejich návrat do společnosti po propuštění.

Odsouzení v mnoha případech pracují podle Vězeňské služby i po propuštění dál v podniku, kde byli zaměstnáni během výkonu trestu. „To znamená, že když odcházejí z výkonu trestu, mají práci, ubytování, výdělek. Tudíž nemají tolik tendenci se vracet zpět do výkonu trestu,“ řekla ČTK letos v dubnu mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Na vypracování metodiky pro zadavatele zakázek spolupracoval Pelikánův úřad s ministerstvy práce, průmyslu a pro místní rozvoj i s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, Vězeňskou službou ČR a Probační a mediační službou. Materiál bude podle ministerstva spravedlnosti dále upravován podle potřeb praxe. Na přelom září a října také ministerstvo naplánovalo k této problematice odbornou konferenci.

(čtk)