Lánská obora Foto: Obora Lány

Hrad si stěžuje na postup žalobců z VSZ v Praze při šetření Lesní správy Lány

Kancelář prezidenta republiky podala námitku proti postupu Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze ve věci vyšetřování veřejných zakázek Lesní správy Lány. Podle Hradu se pražští žalobci případu ujali nezákonně. V České televizi to dnes řekl kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. V souvislosti se zadáváním zakázek v Lesní správě Lány policie v červnu obvinila dva lidi. Firma je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře.

Lesní správa Lány podala podle Mynáře vůči postupu VSZ ústavní stížnost, ve které si stěžuje na porušení zásady místní příslušnosti. „Všichni víme, že katastrální území, na kterém se nachází sídlo Lesní správy Lány, je v Kladně. Přesto vrchní státní zastupitelství požádalo soud v Rakovníce. Ptám se proč?“ řekl Mynář ČT.

Ze stejného důvodu si na postup žalobců stěžuje i Kancelář prezidenta republiky coby zřizovatel lesní správy. „Podle našich právníků si to pražské vrchní státní zastupitelství stáhlo pod sebe nezákonně,“ řekl Mynář. Hrad proto podal proti postupu žalobců námitku.

V souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správou Lány policie letos v červnu zadržela tři osoby a provedla domovní prohlídky na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Mezi zadrženými byl podle informací ČTK ředitel lánské lesní správy Miloš Balák. Dva ze zadržených kriminalisté posléze obvinili ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

V kauze by podle dřívějších informací serveru Blesk.cz mohlo jít o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun. Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko.

Výhrady k hospodaření Lesní správy Lány měl v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi lety 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších. Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará téměř o 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora.

(čtk)