Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Sobotka: Požádám Pilného o prošetření kroků daňové správy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal ministra financí Ivana Pilného (ANO) o kontrolu postupu finanční správy v souvislosti s opavskou firmou FAU. Reagoval tak na nahrávku, na níž předseda hnutí ANO Andrej Babiš o společnosti, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu, hovoří. Babiš v rozhovoru pro server iHNED.cz odmítl, že v době svého působení na ministerstvu financí finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. Obdobně se pro vyjádřila Finanční správa, která uvedla, že pracuje samostatně na základě vlastní analytické činnosti, nikoliv na základě zadání.

Diskusi vyvolala nahrávka, kterou v neděli zveřejnil anonymní twitterový účet Skupina Šuman, kde už se v minulosti objevilo několik nahrávek s Babišem. Někdejší ministr na novém záznamu hovoří o firmě FAU, která se loni v říjnu dostala do insolvence a o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš na bezmála minutové nahrávce. Není jasné kdy a s kým mluví.

Babiš serveru iHNED.cz řekl, že finanční a celní správu nezneužíval a neúkoloval. Podle něj měli správci daní ke krokům proti zadlužené firmě vážné důvody. K obsahu nahrávky se nechtěl vyjadřovat, tvrdí, že ji neslyšel. „Opravdu nechci každý týden poslouchat ilegálně pořízené nahrávky, které jsou zneužívány k manipulaci,“ uvedl.

Podle premiéra je třeba prověřit, zda postup v případě firmy byl v souladu se zákonem a zda ministerstvo financí nezasahovalo do činnosti daňové správy v rozporu se zákony. Ministerstvo v reakci na výzvu uvedlo, že postup finanční správy v tomto konkrétním případu nyní vyhodnocuje Nejvyšší správní soud (NSS), kterému správa sdělila všechny argumenty a důkazy.

U NSS momentálně čekají na rozhodnutí dvě kasační stížnosti spjaté s firmou FAU, zjistila ČTK. Jednu stížnost podalo Odvolací finanční ředitelství, druhou Generální ředitelství cel. Úřady ve stížnostech hájí svůj postup vůči firmě. Krajský soud v Ostravě v minulosti rozhodl ve prospěch společnosti a rozhodnutí finanční správy i celníků zrušil.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který donedávna patřil Babišovi a teď je součástí jeho svěřenských fondů. Nahrávka podle některých politiků vyvolává dojem, že Finanční správa jednala v Babišovu zájmu. Podle ministra vnitra a úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance nahrávka jen potvrzuje správnost Babišova odvolání z vlády. Policie by měla říct, jestli je nahrávka pravdivá nebo ne, uvedl Chovanec.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby o prověrce daňové správy byla informována vláda, případně i veřejnost. Z nahrávky podle něj vyplývá, že Babiš měl k dispozici informace z živých případů dozorových orgánů.

Ke kritice se připojil i šéf ODS Petr Fiala. „Babišovo ‚naši klekli na‘ zní jak ze žargonu podsvětí. Alespoň před volbami víme, co znamená jeho heslo ‚řídit stát jako firmu'“, napsal Fiala na twitteru. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje případ FAU jen za špičku ledovce. „Náhrady škod zaplatíme všichni. Ti, co jsou za škody odpovědní, však musí být potrestáni,“ uvedl.

(čtk)