Exministr Pelikán s náramkem pro vězně Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Bilanční schůzka s Pelikánem: Sobotku mrzí neprosazení zákona o znalcích a úpravy oddlužení

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) mrzí, že se kvůli odporu opozice nepodařilo ve Sněmovně prosadit nový zákon o znalcích a novelu insolvenčního zákona, která upravuje oddlužení. Řekl to po dnešní bilanční schůzce s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), jehož úřad obě normy předkládal.

Za uplynulé funkční období Sobotka ministerstvo pochválil za dozor nad exekutory, zkrácení délky civilních soudních řízení a posílení zaměstnanosti vězňů.

Zákon o znalcích a novelu k oddlužení schválila vláda, dolní komora už je ale neprojednala. „Ty normy jsou připraveny a myslím si, že když se bavíme o tom, co lze vzkázat příští vládě v oblasti ministerstva spravedlnosti, tak bych doporučil, aby nová vláda tyto dvě novely předložila hned na začátku funkčního období, aby bylo možné časově překonat ten odpor, který eventuálně bude kladen,“ řekl premiér.

Podle Sobotky nastal pozitivní posun v exekucích a zpřesnění jejich pravidel. Vyzdvihl, že za poslední tři roky se délka civilních soudů zkrátila zhruba o 20 procent. Jedním z důvodů je podle něj to, že ministerstvo posílilo administrativní personál na soudech. Za výrazný pokrok označil schválení koncepce vězeňství do roku 2025 a s tím související zvýšení zaměstnanosti vězňů o zhruba 35 procent.

Premiér zmínil i otázku elektronických náramků pro vězně, které stále čekají na vypořádání námitek u antimonopolního úřadu. „Pevně věřím, že budou hrát důležitou roli v oblasti alternativních trestů,“ prohlásil s tím, že podle Pelikána by stále mohlo být v příštím roce uvedeno do praxe prvních 250 náramků.

V programovém prohlášení Sobotkovy vlády se ministerstva spravedlnosti týká šest bodů. Pod vedením Pelikána, který do čela resortu nastoupil až po uplynutí části volebního období, úřad na dva z bodů rezignoval – konkrétně na přípravu nového trestního řádu a nového občanského soudního řádu. Ministr opakovaně řekl, že nechce přípravu obou procesních kodexů uspěchat. Dnes podotkl, že práci ministerstva v uplynulé době charakterizovalo i „období legislativní stability, kdy novela nestíhala novelu“.

(čtk)