Foto: archiv

Vnitro: Nechceme paniku, jen prevenci zneužívání zbraní v rámci činnosti nesystémových domobran

Ministerstvo vnitra ČR a Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex reagovali na článek České justice o strachu ministerstva obrany z hrozby, že se ozbrojená skupina nespokojených lidí prolne s policií a vojskem a zaútočí na stát a demokracii. Majitelé zbraní vysvětlují, že nejsou pučisté a že jde o reakci na hysterické panikáře, zatímco vnitro doslovné citace z připomínkového řízení označuje za „citace produktu nepochopení“.

Jak ministerstvo vnitra, tak i sdružení za práva majitelů zbraní Lex pak tvrzení o obavách z „uniformovaných pochodů nespokojených s loučemi“, které v připomínkovém řízení ventiluje ministerstvo obrany Martina Stropnického, připisují nikoli ministerstvu, nýbrž autorce článku. A to přesto, že citace z oficiálního ministerského materiálu, jsou doslovné a  tabulku s připomínkami jednotlivých resortů a s výsledky připomínkového řízení si lidé mohou sami prostudovat na vládním webu.

Tabulku si můžete stáhnout zde.

Obrana chtěla vyloučit zajištění bezpečnosti mimo zákon

Článek České justice  „Směrnice o zbraních: ANO a ČSSD mají strach z útoku nespokojených s armádou a policií na stát“ byl publikován 20. října 2017.
Materiál pojednával mimo jiné o připomínkovém řízení k Analýze legislativních dopadů evropské směrnice o zbraních, v jehož rámci žádalo ministerstva obrany ministerstvo vnitra o studii, která by prokázala, že nový zákon o nakládání se zbraněmi „důsledně vyloučí jakoukoliv možnost, aby se mimo zákon zřizovaly subjekty, které by si nárokovaly podíl na zajišťování bezpečnosti“.

Tuto žádost zdůvodnilo ministerstvo obrany doslova takto: „Smyslem připomínky je vyloučení proklamací z předložené Analýzy a zajištění doplnění v ní uvedených tvrzení o provedená zhodnocení a věcné a právní garance navrhovaných řešení tak, aby odpovídaly ústavním principům i veřejnému zájmu. Připomínka především směřuje k tomu, aby byly vyloučeny případy, kdy ozbrojené osoby v případě, kdy subjektivně dospějí k tomu, že jim cokoliv ve společnosti nevyhovuje, nezačaly ,nosit uniformy a pochodovat s loučemi´, což je nepochybně významná historická zkušenost, jejíž opakování je třeba vyloučit, a to také s přihlédnutím k tomu, že psychologové a sociologové upozorňují, že k obdobným vzorcům chování mají některé skupiny velmi blízko. Hrozba toho, že se takto militantní skupina prolne s oficiální policií a vojskem je pak mimořádně vysoká a její uskutečnění pak signalizuje konec demokracie. Tato připomínka je zásadní.“

Vnitro: Zmatečné citace produktu nepochopení

Ministerstvo vnitra v reakci na tento článek vydalo ve středu 25. října 2017 stanovisko, podle kterého článek obsahuje nepřesnosti a zkreslení. „Uvedený článek se pokouší shrnout informace o budoucím zákoně o nakládání se zbraněmi v oblasti vnitřní bezpečnosti, o kterém mimo jiné pojednává Analýza legislativního řešení dopadů revidované směrnice o zbraních, kterou dne 23. října 2017 schválila vláda. Článek je však sepsán tak, že naprosto neodpovídá textu obsaženému v této analýze. Autorka rovněž zcela zmatečně uvádí rozsáhlé citace připomínek Ministerstva obrany uplatněných v rámci meziresortního řízení k úplně jiné, dřívější, verzi analýzy, přičemž řada z těchto připomínek byla v rámci jejich vypořádání vysvětlena jako produkt určitého neporozumění cílům a smyslu příslušných pasáží analýzy,“ nabízí vysvětlení ministerstvo vnitra.

Podle ministerstva vnitra článek uvádí řadu zcela nesmyslných tvrzení, která nemají žádnou oporu v citované analýze: „Analýza rozhodně nijak neřeší např. ,spojení domobrany, armády a policie´, vytvoření  ,elitní skupiny, která se vymkne státu´, ,uniformované pochody nespokojených s loučemi´, ,nový Svazarm´ a pod,“ uvádí vnitro přesto, že předmětná témata „řeší“ uvedené připomínkové řízení, o kterém článek pojednával.

Stanovisko ministerstva vnitra k článku v plném znění je zde.

O co tedy půjde v zákonu o nakládání se zbraněmi?

V závěru stanoviska ke článku České justice ministerstvo vnitra předkládá informaci k zamýšlenému zákonu o nakládání se zbraněmi v oblasti vnitřní bezpečnosti, který bude podle vnitra upravovat tyto oblasti:

-prevenci zneužívání zbraní v rámci činnosti různých nesystémových domobran, sousedských hlídek apod.,

-podmínky účasti na různých státem organizovaných systémech střelecké přípravy (např. v rámci branných spolků apod.),

-vytvoření systému střelecké a bezpečnostní přípravy coby samostatného dobrovolného programu školení a výcviku k zacházení se zbraněmi v kontextu rizikových situací, k nimž může v oblasti vnitřní bezpečnosti dojít, ale též např. k celkovému zvyšování dovedností bezpečné manipulace se zbraněmi,

-upravení jednoznačných podmínek nošení zbraní příslušníky ozbrojených bezpečnostních sborů v mimopracovní době (nejde o nic nového, pouze se stávající roztříštěné praxi dostane jednoznačného právního rámce).

Lex: Držitelé zbraní nejsou pučisté

Za zcela mylný označilo předmětný článek Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex ve svém stanovisku z 25. října 2017:  „Na serveru Česká justice se před několika dny objevil článek s výše zmíněným názvem, který u mnoha lidí vyvolal téměř panickou reakci. Je ovšem zcela mylný. Autorka si vybrala některé části analýzy evropské směrnice, zpracované Ministerstvem vnitra a připomínek k nim, ze kterých sestavila článek, a dala mu alarmistický a zcela zavádějící název,“ uvádí za Sdružení jeho mluvčí David Karásek.

Sdružení se poté zaručuje, že držitelé zbraní nejsou pučisté: „Samozřejmě, že se mezi držiteli zbraní nechystá žádný protistátní puč. Domníváme se, že tato dezinformace vznikla klasickou cestou „něco jsem přečetl, zbytek si domyslím“.Kvůli nové evropské směrnici musí Česká republika řešit problémy, které by bez ní vůbec neměla. Jeden z nich je, že mají být zakázány některé typy samonabíjecích pušek, které jsou u nás v normálním civilním držení více než patnáct let a nejsou s tím problémy. Ministerstvo vnitra a Ministerstvo obrany proto začalo připravovat legislativu, která by umožnila využití výjimky pro dobrovolný vojenský výcvik,“ uvádí ve své tiskové zprávě Lex.

Panikáři se strachem z vyvolání povstání

A konečně následuje vysvětlení celého jádra věci: „Na to se ovšem ozvali lidé, které bych charakterizoval jako ,ochránci demokracie před ohrožením reálným i nereálným´ a začali křičet, že toho mohou využít extremistické skupiny, ozbrojit se a vyvolat povstání proti státu. (Bylo jim sice poukazováno, že ty zbraně jsou tu už patnáct let a nic takového se neděje, ale proti  argumentu  ,já se toho prostě obávám´ jsou veškeré argumenty realitou zpravidla marné.),“ vysvětluje v tiskové zprávě David Karásek za Sdružení Lex.

Poté veřejně předkládá úvahu, proč ministerstvo obrany žádalo od vnitra garance: „Ministerstvo vnitra a ministerstvo obrany, zřejmě ve snaze uchlácholit hysterii podobných panikářů, v analýze výslovně napsalo, že je třeba přijmout opatření, která tomu zabrání,“ uvádí mluvčí Sdružení Lex, který dodává:  „A autorka článku si to přečetla a zjevně ji napadlo: ,Takže ministerstvo vnitra a obrany se shodují na tom, že hrozí útok držitelů zbraní, armády a policie na stát – přece kdyby si nemysleli, že to hrozí, tak by nepsali, že je třeba tomu zabránit! A fáma byla na světě,´“ objasňuje veřejnosti Sdružení Lex uvažování autorky článku.

Poté David Karásek za Lex uzavírá: „Takže ne, je to úplná hloupost. Žádné spiknutí střelců, policistů a vojáků tady není, natož aby připravovalo nějaký puč – tenhle nesmysl existuje jen v hlavách konspiračních teoretiků. Účelem návrhů zákonů zmíněných v analýze je pouze zachování naší kvalitní zbraňové legislativy.“  Na dotaz, kdo jsou tito lidé, šířící paniku a hysterii, však odmítl mluvčí Lexu odpovědět.

Zprávu Sdružení Lex lze v plném znění nalézt zde:

Irena Válová