Jansta bude dál v kanceláři působit jako advokát Foto: archiv

NSZ zamítlo stížnost ČUS a Jansty proti stíhání kvůli dotacím

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnost České unie sportu (ČUS) i jejího předsedy Miroslava Jansty a dalších lidí proti zahájení trestního stíhání v kauze ovlivňování dotací z ministerstva školství. Státní zástupce po přezkoumání podaných stížností dospěl k závěru, že napadené usnesení policejního orgánu bylo vydáno v souladu se zákonem, řekl dnes mluvčí NSZ Petr Malý. Policie v létě obvinila ČUS, Janstu a další tři lidi ze zneužití pravomoci a porušení povinností při správě cizího majetku.

Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo 23. října. „Zamítli jsme jako nedůvodnou stížnost čtyř obviněných fyzických osob a jedné obviněné právnické osoby. Stížnosti směřovaly proti usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání ve věci přerozdělování neinvestičních dotací pro podporu sportu v České republice poskytovaných v dotačním programu Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR,“ uvedl Malý.

Podle něj státní zástupce shledal, že napadené usnesení policejního orgánu o zahájení trestního řízení bylo v souladu se zákonem. „Za důvodnou přitom shledal podstatnou část argumentace policejního orgánu o tom, že dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují existenci podezření ze spáchání trestného činu obviněnými osobami, a to v souvislosti s účelovými zásahy do probíhající hodnotící fáze dotačního programu,“ dodal Malý.

Obvinění ČUS se týká ministerského dotačního programu III pro činnost sportovních organizací, který ČUS jediný čerpá. Podle policistů naváděl Jansta k trestné činnosti dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu, kteří pak údajně ovlivňovali, kolik peněz poputuje k jednotlivým sportovním organizacím.

Celkem mělo MŠMT letos rozdělit do sportu ze státního rozpočtu šest miliard korun, a to do deseti programů plus investičního. V programu III, z kterého dostávají finance i Český olympijský výbor, Česká obec sokolská nebo Autoklub České republiky, mělo být rozděleno 240 milionů.

Jansta figuroval od roku 2014 v Národní radě pro sport, poradním orgánu MŠMT. O rok později žádal o vyšší finance dopisem tehdejší ministryni a byl garantem programu III.

(čtk)