Šéf Hnutí ANO Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem Foto: archiv

Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

Policie dnes zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová potvrdila, že žádost se týká dvou poslanců a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. „Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat,“ uvedl Babiš.

Sněmovna Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání v minulém volebním období. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení.

„Vyšetřovatel dnes poslal žádost o vydání dvou poslanců v souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo,“ řekla bez bližších podrobností Zenklová. Ke konkrétním jménům poslanců, o jejichž vydání policie žádá, se mluvčí nevyjádřila. Babiš i Faltýnek jakékoliv obvinění dlouhodobě odmítají. Kauzu považují za vylhanou a vyfabulovanou.

Babiš upozornil na to, že teprve v pondělí noví poslanci složili slib. „Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda Sněmovny, takže žádost nemůže ve Sněmovně nikdo převzít,“ konstatoval s tím, že média už ale zprávu o žádosti policie mají. Zopakoval, že chce vést vládu, která by lidem ukázala, že premiér může dělat věci pořádně a ve prospěch lidí.

Žádost policie směřuje k rukám předsedy dolní komory, kterého poslanci budou volit ve středu. Zvolený předseda, kterým by se měl stát Radek Vondráček z ANO, pak předá policejní žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Ten by měl být ustaven podle programu schůze také ve středu ještě před volbou předsedy dolní komory.

Členové výboru následně žádost posoudí a doporučí Sněmovně, zda mají Babiše a šéfa sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka k stíhání vydat, nebo ne. Plénum musí podle jednacího řádu rozhodnout na své první následující schůzi.

Policie kromě Babiše a Faltýnka obvinila kvůli padesátimilionové dotaci dalších devět lidí. Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost podle policie vrátila pod Agrofert.

Okolnosti dotace prověřuje i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

(čtk)