Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová přišla o talár Reprofoto: ČT

Soudkyně Králová: V kauze trafik jsou nezákonné jen dvě sms zprávy

Soudkyně Helena Králová upřesnila, že v kauze tzv. trafik pro poslance dnes označila za nezákonně získané jen dvě sms zprávy, které jsou součástí trestního spisu, nikoliv tedy všechny odposlechy. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.
Soudkyně přitom při hlavním líčení přitakala na přímou otázku státního zástupce Rostislava Bajgera, zda „odposlechy jsou nezákonné“. I přítomní advokáti pochopili její vyjádření tak, že v řízení nebude možné použít odposlechy jako celek.

V kauze trafik, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády Petra Nečase (ODS), jde o údajné podplacení trojice poslanců lukrativními funkcemi výměnou za to, že se vzdají mandátu a umožní schválení vládního daňového balíčku. Obžalobě, která stojí z velké části právě na policejních odposleších, čelí Nečas, jeho manželka Jana a exnáměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Soudkyně Králová dnes zaskočila státní zástupce tím, že jim nepovolila předestřít svědkovi, někdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, sms získanou v rámci odposlechů. Reagovala tak na námitku Nečasova obhájce Adama Černého, že odposlechy včetně dané sms zprávy jsou nezákonné.

„To mám chápat tak, že jste vyhověli námitce, že ty odposlechy jsou nezákonné?“ zeptal se soudkyně státní zástupce Bajger. „Ty odposlechy, ano,“ odpověděla mu Králová. Žalobce pak poté v dalších otázkách na Kalouska nepokračoval a novinářům posléze řekl, že postup soudkyně nechápe.

„Předsedkyně senátu JUDr. Králová mi sdělila, že pouze nepřipustila dvě sms zprávy z důvodu subsidiarity, odposlechy jako celek prý za nezákonné neoznačila. Ústně hodlá zdůvodnit při dalším jednání ve věci,“ uvedla nyní mluvčí soudu bez dalších podrobností.

Právník Černý argumentoval tím, že odposlechy včetně konkrétní sms by jakožto nezákonné neměly být v hlavním řízení vůbec prováděny a měly by být vyřazeny z trestního spisu. Podle něj je totiž povolil místně nepříslušný soud a příkazy k telefonním odposlechům podle něj nejsou řádně odůvodněny. Králová pak po několikavteřinové poradě svého senátu řekla, že námitce se vyhovuje. Poté následoval upřesňující dotaz státního zástupce, zda se to týká všech odposlechů, po němž Bajger řekl, že v takovém případě už další otázky na svědka nemá.

Obžalovaná trojice vinu odmítá. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel. Pouze se snažil řešit rozkol v ODS, řekl. Expremiérovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu.

(čtk)