Příslušník GIBS Ilustrační foto: GIBS

Prohlídky kanceláří on-line: Advokátní komora kritizuje úniky z přípravného řízení

České advokátní komoře vadí úniky z úkonů v přípravném řízení. Mluvčí Iva Chaloupková tak reagovala na skutečnost, že o nedávných prohlídek dvou advokátních kanceláří v centru Prahy věděla média ještě dříve, než k nim reálně vůbec došlo. „Je špatně, jestliže u prohlídek advokátních kanceláří asistují média, a pokud probíhají za přímé asistence televizních kamer prakticky on-line,“ uvedla Chaloupková. Tato praxe vadí i některým poslancům.

Podle předsedy ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendy by se takovým postupem měli poslanci zabývat co nejdříve. Poslanec připomněl, že již minulá sněmovna a její vyšetřovací komise poukazovaly na neudržitelnost takovéto praxe. „Vždyť je to tak lákavé, vidět se večer na záběrech televizních kamer a moci se doma i mezi přáteli pochlubit, jak makám. Určitě se bude jednat o jednu z prvních otázek, kterou by se měl ústavně-právní výbor na svých jednáních věnovat.“
Úniky z vyšetřovacích spisů vadí i poslankyni a bývalé ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), podle níž je vina jednoznačně na straně policie a státních zástupců. „Irituje mne to. Nejhorší na tom je, že stání zástupci něco na začátku s velkou pompou zahájí, aby to nakonec po třech letech v tichosti zastavili. Mezitím jsou ale nenávratně poškozeny životy a pověst dotčených, ale i třetích osob. Jde vždycky o střet práva na informace a ochranu soukromí. Osobně preferuji ono soukromí,“ uvedla poslankyně hnutí ANO.

Naopak Generální inspekce bezpečnostních sborů ani Městské státní zastupitelství v Praze, které případ dozoruje, opatření nechystají a úniky popírají. „Žádné takové informace v současné době Generální inspekce bezpečnostních sborů nemá k dispozici. Pokud můžete informace o úniku informací v této věci poskytnout, prosím obraťte se v této záležitosti s řádným podnětem na náš útvar,“ odpověděla na dotaz České justice mluvčí inspekce Radka Sandorová.Obdobně reagovalo i dozorové státní zastupitelství „Státní zástupce v této chvíli nevidí důvod, aby se tímto zabýval,“ sdělila na dotaz Štěpánka Zenklová, mluvčí MSZ v Praze. O zátahu GIBS česká justice informovala.

Advokáti o prohlídkách nevědí

„Úniky z trestních spisů a z činnosti orgánů činných v trestním řízení jsou dlouhodobou bolestí vyšetřování trestných činů v České republice. Jde o nešvar, jehož cílem je dehonestace obviněných a jejich advokátů v očích veřejnosti, zejména prostřednictvím médií, a tím i vytváření nátlaku na osoby, které budou v trestní věci rozhodovat v pozdějších stádiích řízení,“ konstatuje mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Ž by média v těchto stádiích trestního stíhání informovali samotní advokáti, Chaloupková „prakticky vylučuje“. Jednak proto, že není v zájmu advokátů ani jejich klientů, aby byla propagována jejich údajná trestná činnost, byť ve stádiu podezření, jednak proto, že o připravovaných úkonech trestního řízení nic nevědí. Pokud si policejní orgány vyžadují součinnost České advokátní komory vysláním jejího zástupce k domovní prohlídce, pak v řádu hodin oznámí tuto potřebu a čas, kdy bude zástupce vyzvednut. Nikdy není oznamováno jméno advokáta a sídlo jeho kanceláře. „Oznamovat domovní prohlídku předem klientovi a jeho advokátovi by bylo protismyslné, popíralo by to smysl domovní prohlídky a umožňovalo odstranění doličných předmětů,“ dodává Chaloupková.

Česká advokátní komora podle mluvčí proti těmto praktikám vystupuje dlouhodobě.  Komoře také vadí, jakým způsobem si orgány činné v trestním řízení obstarávají důkazy, a poukazuje na to, že pokud naše trestní řízení je vykládáno tak, že obviněným je nejprve umožněno spojení s advokátem a pak si orgány dojdou k advokátovi pro důkazy, třeba prostřednictvím domovních prohlídek, je takové řízení špatné.

GIBS stíhá 10 lidí

Co konkrétně GIBS v obou advokátních kancelářích hledala, není příliš jasné, stejně jako to, jakou roli v tom sehrávali konkrétní advokáti. Podle informací z médií se mělo jednat o úniky z vyšetřování. To ale popírá jedna z dotčených, advokátka Beáta Kolcunová. „Jsou to nesmysly, o žádné úniky se vůbec nejednalo, vůbec nešlo o mne, a nejsem ani obviněná,“ řekla České justici s tím, že se proti těmto informacím bude bránit právní cestou.

Zátah začal v úterý 12. prosince brzy ráno a skončil ve středu večer. „Bylo zadrženo 16 podezřelých osob a provedeny téměř dvě desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor,“ oznámil Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS.

Vyšetřovatel GIBS nakonec zahájil stíhání deseti lidí. Tři z nich jsou policisté, jeden bývalý policista a ostatní civilisté. Mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová už dříve potvrdila, že jedním z obviněných je advokát a další je pracovníkem telekomunikační společnosti. Sedm z obviněných jsou Češi a zbylí tři cizinci.

Skupina je obviněna z několika zločinů. Souvisejí například s neoprávněným přístupem do počítačových systémů, včetně policejních databází, či zneužitím služebních informací pro soukromé účely, a s tím spojeným zneužitím pravomoci úřední osoby. Kromě toho se členové skupiny podle GIBS podíleli i na napomáhání k neoprávněnému pobytu cizinců na území republiky, padělání a pozměňování cestovních dokladů a krácení daní.

Dušan Šrámek