Foto: archiv

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo za nezákonné stíhání právníka Wolfa

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo právníkovi Robertu Wolfovi za jeho nezákonné trestní stíhání. To bylo vedeno kvůli tomu, že Wolf měl podle někdejšího Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) společně s exšéfem Ředitelství silnic a dálnic Michalem Halou a předsedou představenstva společnosti Monstera International Jiřím Neužilem soukromé firmě zařídit za úplatky lukrativní pronájem některých dálničních odpočívadel. Větev rozsáhlejší kazy se však nedostala ani k soudu.

Trestní stíhání v roce 2015 zastavila státní zástupkyně VSZ v Praze. „Skutek není trestným činem a není důvod pro postoupení věci. Důvodem pro zastavení trestního stíhání byly nesprávné právní závěry a procesní pochybení policejního orgánu, který věc v roce 2011 zpracovával, a na která nebylo reagováno ani státní zástupkyní, která v době zahájení trestního stíhání vykonávala dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení,“ uvedla tehdy státní zástupkyně Denisa Sotáková.

V roce 2011 na aktéry kauzy byla uvalena vazba, v níž strávili od tří do osmi měsíců. Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení jako čerpací stanice a odpočívadla na dálnicích D47 a D5.

Ministerstvo se někdejšímu podnikovému právníkovi Wolfovi nyní veřejně omluvilo. „Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá Mgr. Robertu Wolfovi za jeho nezákonné trestní stíhání ve věci vedené orgány Policie ČR, Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, SKPV, pod sp. zn. ČTS: OKFK-210/TČ-2011-200206, a za veškeré újmy, které mu a jeho blízkým v souvislosti s tímto trestním stíháním vznikly,“ uvedl resort na svém webu.

Wolf se později stal ředitelem a poté majitelem strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ. I jeho bývalému kolegovi se za nezákonné trestní stíhání omluvil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Hala však nadále žádá po státu stamilionové odškodné – a to za tuto kauzu i za nezákonné obvinění z držení dětské pornografie.

(epa)