Jeroným Tejc bude náměstkem ředitele VS Foto: Eva Paseková

Tejc se stal mým politickým náměstkem, potvrdil Pelikán

Bývalý předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc se stal politickým náměstkem ministra spravedlnosti. Oficiálně Tejcova mise začala v pátek. České justici to v sms zprávě potvrdil jak Tejc, tak šéf resortu Robert Pelikán (ANO2011). „Nabídky pracovat na ministerstvu spravedlnosti si vážím. Velmi rád se budu podílet na tvorbě a prosazování legislativních návrhů, z nichž řada byla připravena ještě v minulém období a jejich projednávání bylo přerušeno volbami a ustavením nové sněmovny. Podle rozhodnutí pana ministra bude mým hlavním úkolem kontakt s profesními skupinami, soudy a zákonodárci,“ uvedl Tejc.

Někdejší vlivný člen ČSSD Tejc ukončil spekulace a potvrdil, že bude náměstkem na ministerstvu spravedlnosti. Bude tak v parlamentu lobbovat za Pelikánovy návrhy zákonů nebo mu pomáhat s vyjednáváním v justici. „Měla by být taková, jak ji zamýšlel institut politických náměstků v zákoně. Bude mojí spojkou do parlamentu i k zájmovým skupinám, soudům a tak dále. To je časově velmi náročné a předpokládá to trochu jiný typ člověka, než jsem já. Léta si říkám, že by se mi někdo takový hodil,“ řekl ministr už dříve České justici.

„Jeronýma Tejce jsem oslovil s ohledem na jeho schopnosti a zkušenosti v oblasti legislativního procesu a s ním souvisejících politických jednání. Jsem rád, že mou nabídku přijal, a jsem přesvědčen, že jeho působení povede k efektivnějšímu projednávání návrhů ministerstva spravedlnosti v Parlamentu i k vyšší kvalitě nově přijímaných předpisů,“ uvedl nyní Pelikán v tiskové zprávě.

Tejc ve svém vyjádření pro Českou justici uvedl, že má zkušenosti s tím, jak těžké je někdy protlačit návrhy zákonů Poslaneckou sněmovnou. „Zákon předložený vládou, i když je dobře a odborně připraven, nemá zajištěno hladké schválení. Bylo a bude třeba kompromisů z obou stran a především kvalitních návrhů, které argumentačně obstojí. Situace bude o to složitější, že ve sněmovně je nově zastoupeno devět politických stran a hnutí, často s velmi odlišnými prioritami. O to více je třeba, aby legislativa se zásadním dopadem na život občanů, jejich práva a samozřejmě i justici byla nejen kvalitně připravena, ale získala širokou podporu napříč politickým spektrem a měla delší trvání než jedno či dvě volební období. Podporu si nelze vynutit, lze ji jen trpělivě vyjednat s pomocí argumentů, předložených analýz, vysvětlováním fungování praxe jednotlivých právních profesí a samozřejmě vnímáním racionálních argumentů a podnětů zaznívajících ve sněmovně či senátu,“ řekl bývalý poslanec.

Čtěte také: Tejc na ministerstvu spravedlnosti? Kalich hořkosti pro ČSSD, chytrý tah Pelikána

Tejc na konci listopadu oznámil, že po 20 letech odchází ze sociální demokracie. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení strany odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách do Sněmovny a neumožní změnu politiky ČSSD. Jihomoravský politik patřil mezi oponenty bývalého premiéra Bohuslava Sobotky a úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance.

Vedle Tejce má Pelikán čtyři odborné náměstky. Justiční a legislativní sekci má na starosti Michal Franěk, ústavněprávní a mezinárodní problematika spadá pod Petra Jägera, trestní politiku má v gesci Vladimír Zimmel a ekonomiku řeší Miroslav Zábranský.

(epa)