Pravomocné odsouzení pro soudce znamená, že nesplňuje jednu ze základních podmínek, aby mohl dál vykonávat soudcovskou funkci Reprofoto: ČT

Policie navrhla obžalovat soudce Nováka a advokáta Douchu

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat kvůli údajné korupci chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchu.

Policisté oba muže obvinili kvůli podezření z korupce v březnu 2016. Posun tak přichází až po dvou letech. „Policie mi včera (v úterý) přivezla spis a obdržel jsem od ní návrh na podání obžaloby ve věci korupčního jednání týkajícího se ovlivňování jednoho trestního soudce u Okresního soudu v Chomutově. Stíhání se týká jak toho, kdo měl úplatek přijmout, tedy onoho soudce, tak i osoby, která měla úplatek poskytnout, což je osoba obhájce,“ řekl Právu dozorující okresní státní zástupce v Lounech Radim Dragoun.

Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Stíhán je na svobodě stejně jako Doucha, který je obviněn z podplacení a zneužití pravomoci. Soudci hrozí až deset let vězení, právníkovi šest. Soudce čelí obvinění, že přijal úplatek za předčasné propuštění Douchova klienta, miliardáře Tomáše Maliny, z vězení. Ten si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. Obhájci obou obviněných takový scénář odmítají

Policie oba muže zadržela a obvinila v březnu 2016. Novák je dočasně zproštěn výkonu funkce. Nejvyšší správní soud se na základě podnětu předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla zabýval již v roce 2016 návrhem na Novákovo kárné potrestání. Kárné řízení ale nakonec přerušil právě proto, že Novák je v téže věci trestně stíhaný. Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou.

(epa)