Náramek hlídá vězně Foto: archiv

Probační služba začíná školit soudce a státní zástupce kvůli náramkům pro odsouzené

Ministerstvo spravedlnosti počítá se spuštěním ostrého provozu Elektronického monitorovacího systému (EMS) – náramků pro vězně během jarních měsíců. Probační a mediační služba (PMS) zároveň začíná školit soudce a státní zástupce. Snahou je, aby se náramky v trestním řízení využívaly co nejvíce.

Konkrétní termín, kdy se začnou náramky využívat, ministerstvo sdělit nechce. „Pokračujeme v jeho testování,“ uvedla Lucie Machálková z tiskového odboru s tím, že  datum spuštění je závislé na průběžných dílčích výsledcích.

PMS je nyní v pilotní fázi přípravy na uvedení EMS do praxe, kdy na zhruba 50 náramcích vylaďuje fungování požadovaných funkcí celého systému. „Na testování se podílejí specialisté z PMS, kolegové z operačního střediska EMS na Ministerstvu spravedlnosti, dodavatelská firma a český subdodavatel. Náročnost této fáze je daná skutečností, že dodavatel pro nás upravil systém na míru, který v této konkrétní podobě bude v chodu pouze v ČR. Je tedy nutné otestovat komplementaritu dodaného řešení se stávajícími IT systémy fungujícími v české trestní justice tak, aby byla zajištěna stoprocentní stabilita systému,“ vysvětluje mluvčí PMS Kristina Labohá.

Během několika týdnů by se testování mělo rozšířit o další náramky, s nimiž bude PMS simulovat funkční provoz celého systému včetně činnosti operačního střediska. Po ukončení rozšířeného testování se počítá spuštěním systému v ostrém provozu.

Školení pro soudce a státní zástupce, jsou naplánovaná pro všechny soudní kraje v průběhu dubna a na začátku května. Zástupci probační služby na nich budou vysvětlovat, jak náramky fungují po technické stránce, jak bude PMS zajišťovat provoz a jak bude vypadat součinnost s orgány činnými v trestním řízení.

Náramky budou hlídat pachatele trestných činů odsouzené k domácímu vězení, a nahradí tak dosavadní namátkové kontroly prováděné probačními úředníky. České právo totiž sice zná trest domácího vězení už sedm let, soudci ho ale ve větší míře nevyužívají.
Náramky mohou být využívány i jako náhrada vazby. Systém by měl ulehčit přeplněným českým věznicím a také ušetřit náklady na pobyt ve věznici. „Náklady na jednoho člověka budou asi 120 korun za den. Ve věznici za takového člověka vycházejí denní náklady na 1100 korun,“ uvedl už dříve ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Zařízení dodala izraelská firma SuperCom, která uspěla v soutěžním dialogu. Za pořízení náramků a za šestiletý provoz monitorovacího centra má resort zaplatit 93 milionů korun.

V první fázi projektu získá ministerstvo od SuperComu 280 náramků, provoz monitorovacího centra a školení zaměstnanců. V dalších šesti letech bude moci využívat až 2000 zařízení podle aktuální potřeby.

Například na sousedním Slovensku jsou s používáním náramků v praxi velké problémy a počet trestů domácího vězení zůstal ve srovnání s obdobím před realizací projektu téměř nezměněn. „Systém po zahájení projektu vykazuje vysokou míru neúčinnosti a neefektivnosti, nenaplnily se jeho základní cíle a očekávané přínosy pro společnost,“ uvedl loni slovenský nejvyšší kontrolní úřad.

(epa)