Foto: archiv

Pražská soudkyně Mašínová čelí druhé kárné žalobě

Pražská soudkyně Sylva Mašínová čelí druhé kárné žalobě. Návrh podala předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzelová, která je nadřízenou Mašínové. Informovala o tom Česká televize. Na konci března podal na Mašínovou, kterou policie prověřovala kvůli stykům s někdejším fotbalovým bossem Miroslavem Peltou, kárnou žalobu předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na začátku dubna Mašínovou dočasně zprostil funkce. Opatření platí do konce kárného řízení, soudkyně pobírá polovinu platu.

Kárnou žalobu na Mašínovou chtěla předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzlová podat ihned po propuknutí kauzy.
Když ale posléze ministr spravedlnosti Robert Pelikán oznámil, že chce podat žalobu také, rozhodla se, že návrh nepodá. „Usoudila, že není ekonomické podávat paralelní návrh,“ uvedla tehdy mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Svůj názor ale nyní změnila. Ministr spravedlnosti přitom kárnou žalobu na Mašínovou nakonec nepodal.

Mašínová předloni rozhodla spor místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra s bývalým rozhodčím Tomášem Kovaříkem ve prospěch Berbra. Údajně se dobře znala s tehdejším šéfem asociace Miroslavem Peltou, ale na možnou podjatost neupozornila. Odvolací Městský soud v Praze pak Mašínovouzkritizoval, že nedala prostor důkazům navrženým Kovaříkem, verdikt zrušil a věc rovnou přidělil jinému soudci.

Vazby Mašínové s Peltou prověřovala i policie. Šámal svou pravomoc podat kárnou žalobu využil vůbec poprvé. Podrobnosti nezveřejnil, stejně jako nyní Wenzelová.

V kárné žalobě lze navrhnout uložení důtky, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně senátu nebo nejpřísnější postih – odvolání z funkce soudce. Nejvyšší soud nezveřejnil, jaký postih navrhuje, nicméně o dočasném zproštění funkce ministr rozhoduje zpravidla tam, kde existuje reálná hrozba trvalého odejmutí taláru.

Pelta čelí od loňska trestnímu stíhání v souvislosti s údajným zmanipulováním rozdílení sportovních dotací. Mezi další stíhané patří i Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

(čtk, epa)