Pravomocné odsouzení pro soudce znamená, že nesplňuje jednu ze základních podmínek, aby mohl dál vykonávat soudcovskou funkci Reprofoto: ČT

Státní zástupce obžaloval chomutovského soudce Nováka za korupci

Státní zástupce obžaloval chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchu za korupci a zneužití pravomoci. Informaci, kterou přinesla Česká televize, potvrdil lounský státní zástupce Radim Dragoun, který případ dozoruje. Novák měl od Douchy dostat úplatek 80.000 korun. Místně příslušným soudem je sice okresní soud v Chomutově, případ ale řešit nebude.

Podle Dragouna byla obžaloba podána v úterý v souvislosti s ovlivňováním přidělování trestních věcí a následným neoprávněným rozhodováním žádosti o podmíněné propuštění odsouzeného z věznice Všehrdy.

„Jednou ze stíhaných osob je trestní soudce Okresního soudu v Chomutově a druhou osobou je pražský advokát. Za toto jednání pak měl soudce od advokáta obdržet úplatek ve výši 80.000 korun,“ řekl Dragoun. Novák čelí obžalobě za přijetí úplatku, Doucha za úplatkářství, oba muži navíc i za zneužití pravomoci.

Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta, podnikatele Tomáše Malinu, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu.

Místně příslušným soudem je Okresní soud v Chomutově. Jeho předsedkyně Kateřina Vltavská řekla, že zdejší soudci požádají o odnětí věci. „Věc bude předložena Krajskému soudu v Ústí nad Labem k rozhodnutí o odnětí a přikázání jinému soudu stejného druhu a stupně, neboť je zde důvodný závěr o možnosti vyloučení všech soudců a přísedících zdejšího soudu z úkonů trestního řízení,“ uvedla Vltavská.

Policie oba muže zadržela a obvinila v březnu 2016. Novák je dočasně zproštěn výkonu funkce. Nejvyšší správní soud se na základě podnětu předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla zabýval již v roce 2016 návrhem na Novákovo kárné potrestání. Kárné řízení ale nakonec přerušil právě proto, že Novák je v téže věci trestně stíhaný. Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou.

Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi až šest let.

(čtk)