Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: Jiří Reichl

Pelikán: Systém kárného soudnictví se chová ochranářsky, tresty musí zpřísnit

Systém kárného trestání soudců by se podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) měl v rámci reformy justice zpřísnit. Sankce už nebudou záležet jen na rozhodnutí kárných senátů Nejvyššího správního soudu. Zmenu má přinést chystaný zákon o soudech a soudcích, který má být předložen příští rok.

Pelikán, který nedávno avizoval svůj odchod z funkce, to dnes řekl poslancům při interpelacích. „Dnešní systém kárného soudnictví ve věcech soudců a exekutorů tenduje k velmi mírným trestům, chová se ochranářsky,“ uvedl ministr. Uvedl, že kárné senáty jsou složeny ze tří soudců a tří právníků – nesoudců a že mírnější tresty podle neformálních informací navrhují právě nesoudci. „Já jsem skutečně, a nejenom v jednom případě, ale v několika případech navrhoval u kárného soudu zbavení funkce, a neuspěl. A spokojen s tím samozřejmě nejsem. Na druhou stranu zase musím říci, že od toho je to soud, aby ne vždycky vyhověl těm návrhům. Takže zase to nepovažuji v tomto za něco skandálního,“ uvedl ministr.

Reagoval tak na dotaz poslance KSČM Leo Luzara, který se pozastavil nad případem pražské soudkyně Sylvy Mašínové. Kvůli neoznámení podjatosti byla potrestána ročním snížením platu, hrozilo jí zproštění funkce. Podobně unikla nejtvrdšímu trestu i další pražská soudkyně Helena Králová, kterou Pelikán navrhoval zprostit funkce za pochybení mimo jiné v kauze Vojenského zpravodajství a manželky bývalého premiéra Jany Nečasové.

Nová pravidla počítají podle ministra místo jednostupňového s dvoustupňovým kárným řízení. Změnit se má také způsob složení Senátů a zavede se možnost používání důkazů, které byly získány v jiném řízení. Za nejzásadnější považuje Pelikán to, že sankce budou zákonem odstupňovány podle druhu provinění. Nyní soudcům a exekutorům hrozí tresty od napomenutí až po zbavení funkce.

Pelikán také uvedl, že nová pravidla bude předkládat jeho nástupce, neboť členem budoucí vlády Andreje Babiše (ANO) už nebude.

(čtk, epa)