Detenční zařízení Bělá Jezová Ilustrační foto: SUZ

Vnitro vyzývá k projektům na další centra integrace cizinců ze zemí mimo EU

Ministerstvo vnitra vyhlásilo výzvu k podávání žádostí o podporu projektů z Národního azylového, migračního a integračního fondu na vytváření dalších center pro integraci cizinců ze třetích zemí. Centra budou povinně působit ve městech Benešov, Kladno, Kutná hora, Mladá Boleslav a Příbram, uvádí se ve výzvě. Celková částka podpory je 30 milionů korun.

Vnitro vyhlásilo výzvu 23. dubna 2018. Žadatelé mají měsíc na podání žádostí, uzávěrka je 23. května 2018 v 16,00 hodin. Ministerstvo vnitra řízení hnutím ANO11 tak pokračuje v krocích předešlé vlády a ministra Milana Chovance (ČSSD).

K dispozici celkem 30 milionů korun na jeden vítězný projekt jednoho integračního centra s pěti pobočkami: „V souladu s aktualizovanou Koncepcí integrace cizinců – Ve vzájemném respektu je cílem této výzvy zřízení a provoz centra na podporu integrace cizinců ve Středočeském kraji (dále jen „Centrum“). Centrum bude povinně působit ve městech Benešov, Kladno, Kutná hora, Mladá Boleslav a Příbram,“ uvádí se k tomu ve výzvě. Každá pobočka musí být otevřena minimálně 25 hodin týdně.

Středočeský kraj s vysokým počtem cizinců

Podle ministerstva vnitra je Středočeský kraj posledním krajem, ve kterém nebylo dosud takové centrum zřízeno.  „Touto výzvou bude Centrum na podporu integrace cizinců vybudováno a provozováno i ve Středočeském kraji, který patří mezi kraje s vysokým počtem cizinců a který nebylo doposud možné pokrýt především z důvodu nedostatečných finančních zdrojů,“ uvádí k tomu vnitro.

Hlavním úkolem Centra je zajistit cizincům rovný přístup k integračním službám a ke kvalifikované integrační podpoře na srovnatelné úrovni, poskytovat informace a podporu jak cizincům, tak majoritě vč. orgánů veřejné správy, a to ve spolupráci s aktéry integrace v regionech, zejména s nestátními neziskovými organizacemi, uvádí se ve výzvě.

Projekt musí podle výzvy zahrnout právní poradenství pro cizince ze zemí mimo EU, sociální poradenství, informační služby, výuku českého jazyka, kurzy socio-kulturní orientace, integrační multikulturní aktivity, terénní práce, monitoring cílové skupiny cizinců a platformy integrace cizinců v regionu.

Cíleno i na původní obyvatele

V rámci konceptu multikulturní České republiky má být projekt zaměřen na cizince i na původní obyvatele: „Centrum bude podporovat propagaci tématu integrace cizinců ze třetích zemí a interkulturní dialog, pořádat kulturní, osvětové či jiné akce dle potřeb a situace v regionu. Akce by měly být zaměřeny jak na cizince ze třetích zemí, tak na majoritní společnost jako klíčový předpoklad vzájemného a neformálního poznávání, setkávání a rozvoje vzájemných vztahů mezi komunitami v regionu. Cílem bude otevřít prostor pro dialog, přiblížit cizineckou problematiku české veřejnosti a zapojit příslušníky cílové skupiny do kulturně-společenského života,“ uvádí se v zadání projektu.

Cílovou skupinou jsou cizinci ze zemí mimo EU s dlouhodobým nebo přechodným pobytem rodinného příslušníka, žadatelé o azyl, osoby s mezinárodní ochranou nebo osoby, kterým byla udělena víza za účelem tzv. strpění na území.

Další cílovou skupinou jsou podle projektu „zástupci majoritní společnosti“, tedy původní obyvatelé České republiky . „V relevantních případech (např. integrační multikulturní aktivity, informační kampaně, festivaly, kulturní, osvětové či jiné akce) zástupci majoritní Společnosti,“ uvádí se v projektu.

Další cílovou skupinou jsou samosprávy a úředníci a zástupci státu, odborná veřejnost a ti, kteří přicházejí do styku s cizinci.
Celkem 22 milionů 500 tisíc zaplatí Azylový, migrační a integrační fond financovaní Evropskou unií. Národnímu integračnímu plánu předcházela analýza a plán vlády ANO 11, ČSSD a KDU-ČSL.

Irena Válová