Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

Soudce Podhrázký zamíří k NSS, rozhodl Pelikán

Soudce Krajského soudu v Praze Milan Podhrázký posílí od 1. září Nejvyšší správní soud (NSS). Jeho přesun na návrh předsedy NSS Josefa Baxy schválil ministr spravedlnosti Robert Pelikán, potvrdila České justici Lucie Machálková z tiskového odboru ministerstva.

O Podhrázkého se přitom Baxa doslova přetahoval s šéfem pražského krajského soudu Ljubomírem Drápalem. Ten si České justici postěžoval, že kvalitního soudce nebude mít na správním úseku nahradit adekvátním kandidátem a chtěl jeho odchod odložit o rok. „Doktorovi Podhrázkému jsem řekl, že nemohu souhlasit s jeho přestupem v letošním roce, protože nemohu zajistit chod našeho správního úseku tak, aby běžel alespoň v současné podobě. Zhoršení situace, které by nastalo jeho odchodem, je evidentní. Nejsem schopen mu zabránit. Nemohu k nám na krajský soud poslat ani stážistu z okresu, kde nám tabulkově chybí asi 4 lidé a dalších 19 soudkyň máme na mateřské dovolené,“ uvedl Drápal v květnu. Nakonec uspěl Baxa.

Osmatřicetiletý soudce správním úseku Krajského soudu v Praze JUDr. Milan Podhrázký, Ph.D. zde i přes svůj relativně nízký věk předsedá senátu již od roku 2013, soudcem byl jmenován v roce 2010.

Milan Podhrázký Foto: C.H. Beck

Charakteristiku soudce si stáhněte zde.

Nejvyšší správní soud sídlí v Brně a spolu s Nejvyšším soudem tvoří nejvyšší článek soustavy soudů v Česku. Rozhoduje ve věcech správních o mimořádných opravných prostředcích, tj. o kasačních stížnostech. Mimoto tomuto soudu přísluší i určitá zvláštní agenda, např. rozhodování ve věcech volebních, o rozpuštění, pozastavení nebo znovuobnovení činnosti politických stran a hnutí nebo o některých kompetenčních sporech.

(epa)