H-System. Reprofoto: ČT

Klienti H-Systemu prohráli spor se správcem, mají vyklidit domy

Družstvo Svatopluk musí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy do měsíce od právní moci rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Soud dnes rozhodnutí předal novinářům. Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin.

Soudce NS Zdeněk Krčmář rozhodování připodobnil ke hledání „nejlepší z nejhorších variant“. Očekává, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud. Výjimku z vystěhování by teoreticky mohli mít ti obyvatelé bytů, jejichž nájemní smlouvy byly uzavřené se souhlasem správce konkurzní podstaty.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku.

Podle NS šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu. Riziko podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili. Peníze po odprodeji se rozdělí mezi všechny věřitele. Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun, uvedl Krčmář.

Lidem, kteří v rámci družstva investovali do dostavby domů, podle Krčmáře vznikla specifická pohledávka za konkurzní podstatou H-Systemu. „Měla by být uspokojena ještě před ostatními nepřednostními věřiteli,“ uvedl Krčmář.

Konkurzní správce podle Krčmáře mohl prodat bytové doby i bez dnešního rozhodnutí NS, prodával by je však i s jejich obyvateli, což by snížilo jejich cenu a poškodilo konkurzní věřitele.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) novinářům po dnešním jednání kabinetu řekl, že mu nepřísluší se k obsahu rozhodnutí vyjadřovat. Upozornil však ještě na možnost obrátit se na Ústavní soud.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci řekl, že mu během jednání vlády chodily textové zprávy s dotazy na H-System, takže se hned ptal ministra spravedlnosti, jaký další v případu existuje opravný prostředek. „Určitě je to nespravedlnost,“ konstatoval Babiš.

Kněžínek dodal, že chápe bolestivost případu, ale nepřísluší mu se k obsahu rozsudku vyjadřovat. „Z hlediska ministerstva není možné zasahovat do rozhodování nezávislých soudů,“ zdůraznil. Z procesního hlediska je věc rozhodnutím Nejvyššího soudu na úrovni obecného soudnictví ukončena, dodal.

(čtk)