Maturita je první setkání se správním právem a s právem na spravedlivý proces, říká Anna Šabatová a naavrhuje sankce pro ministerstvo školství. Foto: VOP

Plaga s ombudsmankou dořeší kritiku nezákonné praxe u maturit do října

Do půlky října předloží ministr školství Robet Plaga (za ANO) vládě zprávu ke stížnostem ombudsmanky Anna Šabatové k průběhu státních maturit. Plaga dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že dokument ombudsmanky se váže na maturity v roce 2016 a většinu změn, která Šabatová navrhovala, už zavedli jeho předchůdci.

Přezkum maturit podle ombudsmanky ukázal, že praxe ministerstva školství byla v některých aspektech nezákonná, řekl novinářům Plaga. „Šlo o šetření z roku 2016. Ze sedmi požadovaných opatření již pět z nich ministerstvo kroky mých předchůdců realizuje,“ dodal ministr.

Kritika v analýze ombudsmanky se týkala například toho, že při prověřování stížností na průběh zkoušky se ministerstvo sice zeptá organizátorů, zda bylo vše v pořádku, neopatřuje si ale vyjádření přítomných maturantů. Vychází tak pouze z výpovědí lidí, kteří se sami mohli nebo měli pochybení dopustit. Ministerstvo podle Šabatové maturantům také neposkytuje všechny materiály, z nichž při svém rozhodování vychází.

Detailně o závěrech šetření přezkumů, organizace a průběhu maturit a o návrzích konkrétních sankcí proti ministerstvu školství Česká justice už informovala.

Zatím nevypořádanými připomínkami jsou podle Plagy otázka nahlížení do plné dokumentace ze strany studentů a personální obsazení ministerstva při administraci maturit. Plaga se chce se Šabatovou sejít a seznámit jí s postupem ministerstva. Do 15. října chce pak vládě předložit dokument, v němž společně s ombudsmankou podají zprávu o tom, jak se s nedostatky v maturitách ministerstvo vypořádá.

(čtk, ire)