Předseda vlády Andrej Babiš Foto: Facebook

Vláda: Babiš šéfuje protikorupční radě na základě jejího statutu, nejmenoval sám sebe

Premiér Andrej Babiš (ANO) se stal předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí na základě statutu této rady platného od roku 2014. V tiskové zprávě to v noci na dnešek uvedla mluvčí vlády Petra Doležalová. Reagovala na upozornění některých médií, že Babiš je nově hlavním koordinátorem boje s korupcí a střety zájmů, když je zároveň trestně stíhaný pro podvod kvůli padesátimilionové evropské dotaci.

Podle statutu je předsedou rady člen vlády, v jehož působnosti je koordinace boje s korupcí. Podle mluvčí ale poté, co ve vládě skončil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jeho nástupci již koordinací boje s korupcí na vládní úrovni pověřeni nebyli. Předsedou rady se tak automaticky stal premiér.

„To, že se premiér Andrej Babiš stal předsedou Rady vlády (pro koordinaci boje s korupcí), tedy není jeho rozhodnutí, ale jde o důsledek pravidla, které bylo zavedeno již usnesením Sobotkovy vlády. Vyvrací to dezinformace některých médií, která zveřejnila zprávu o samojmenování premiéra předsedou protikorupční rady,“ uvedla Doležalová.

O tom, že Babiš se nově stal předsedou Rady vlády pro boj proti korupci jakožto i o rozšíření Rady na 18 členů Česká justice informovala na základě materiálů z vlády už toto pondělí.  Některé média pak ten den publikovala závěr o „samojmenování“ a nechala ho komentovat aktivisty, politiky a vysokými státními úředníky.

Například deník Aktualne.cz publikoval názor nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana:  „Rozhodnutí, kdo bude předsedat radě, je plně v kompetenci premiéra. Důvěryhodnost rady je třeba hodnotit podle jejích výsledků, je tedy namístě vyčkat na tyto výsledky,“ citoval Zemana deník Aktuálně s dovětkem, že „nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tak komentoval Babišovo rozhodnutí jmenovat sám sebe do čela protikorupčního orgánu“.

Rada mění statut, projedná ho vláda ANO a ČSSD

Ve složení rady nastaly také další změny. Novým místopředsedou se z titulu své funkce ministra vnitra stal Jan Hamáček (ČSSD). Rada na svém včerejším prvním jednání rovněž zvolila za svého člena za neziskový sektor ředitele Nadačního fondu proti korupci Karla Škáchu.

„Dalším souvisejícím projednávaným bodem byla změna statutu rady, kdy by se měl jejím novým místopředsedou stát ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Změna statutu bude následně projednána vládou,“ uvedla mluvčí vlády. Podle dosud platného statutu jsou místopředsedy rady vedle ministra vnitra také ministři financí a pro místní rozvoj. Na základě plánované změny se zvýší počet členů rady ze současných 17 na 18.

Rada vlády se včera také seznámila s první pracovní verzí vládní koncepce boje s korupcí na léta 2018 až 2022, která vznikala na základě odborných i veřejných konzultací a zakotvuje protikorupční priority současné koaliční vlády, doplnila Doležalová.

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla jako poradní orgán kabinetu, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Členy jsou také ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu, šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory a sedm zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce, profesních komor zřizovaných státem a odborné veřejnosti.

(ire, čtk)