Josef Baxa ve své pracovně na Nejvyšším správním soudu Foto: Eva Paseková

Baxa je rád, že NSS nepovede někdo „zvenčí“, Mazanec bude muset řešit narůstající agendu

Josef Baxa opouští po 17 letech vedení Nejvyššího správního soudu. Vystřídá ho jeho dosavadní místopředseda Michal Mazanec. Česká justice se Baxy zeptala na priority, které nového šéfa správního soudnictví čekají a také na to, jak výběr prezidenta Miloše Zemana hodnotí.

Pane předsedo dával jste opakovaně najevo, že nejste nadšený z toho, že by Nejvyšší správní soud měl vést Michal Mazanec a to z toho důvodu, že kvůli věku může mandát vykonávat pouze tři roky. Trváte na té výhradě?
Já jsem měl spíše výhrady koncepční. Představoval jsem si, že do té funkce bude jmenován někdo, kdo před sebou bude mít deset let soudcovské funkce.

Takže to nebylo osobní vůči Michalu Mazancovi?
Přesně tak, byl bych se vyjádřil na adresu kohokoliv z kolegů, kdo by byl ve stejné situaci a nemohl by ten desetiletý mandát vykonat. Pan prezident se pro to rozhodl a já to nechci zpochybňovat. Beru to na vědomí a budu z toho dál vycházet. Bude záležet i na tom, kdo bude místopředsedou soudu. Jsem ale v zásadě spokojen s tím, že je zde jistota, že soud bude řízen soudcem z Nejvyššího správního soudu a že nebylo zvoleno řešení, které by odporovalo zákonu.

Jaké priority nového předsedu čekají?
Soud není ve špatné kondici, je personálně obsazen, ale soudci stárnou a odcházejí, takže soud bude muset být dále personálně doplňován. Dlouhodobě potýkáme s nárůstem agendy. Bude se muset řešit, co s tím. Bude se muset uvažovat o změně k efektivitě celého systému správního soudnictví. Podívat se, jak fungují krajské soudy a na jejich počet, složení a jejich začlenění do obecného soudnictví. Lze uvažovat o tom, zda by nebylo lepší vytvořit samostatnou soustavu správního soudnictví nebo trochu upravit procesní předpisy. Nový předseda bude mít určitě hodně úkolů. Doufám, že bude mít hodně energie, aby je začal zpracovávat. Aby až mu vyprší funkční období, mohl novému předsedovi předat kus práce.

Platí, že zůstanete řadovým soudcem Nejvyššího správního soudu?
Ano, na 101 procent. Nyní mám před sebou ale do konce září jako předseda ještě řadu úkolů. Nesedím tady a nekoukám se z okna.

Eva Paseková