Dlouhodobým problémem ústeckého soudu je chybějící justiční areál. Krajský soud v Ústí nad Labem leží v záplavovém území. Ministerstvo s jeho výstavbou v investičním plánu nadále počítá Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Dokončení justičního areálu v Ústí úředníci posunuli na rok 2023

Justiční areál v Ústí nad Labem se začne stavět v roce 2020 a dokončen bude do poloviny roku 2023. Počítá s tím ministerstvo spravedlnosti, které termín výstavby opakovaně odsouvalo. Mluvčí úřadu Vladimír Řepka uvedl, že ministerstvo vybralo zhotovitele projektové dokumentace. Podle údajů v registru smluv se dohodlo s brněnskou firmou Arch.Design, a to za maximální cenu 92,6 milionu korun s DPH.

O stavbě nového paláce pro ústecké soudy i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současné soudní budovy byly opakovaně zaplaveny při povodních, potřebám justice navíc nevyhovují. Například v jednacích síních krajského soudu není klimatizace, protože její instalaci brání špatný stav elektrických rozvodů. Státní zastupitelství se kvůli nedostatku prostor přestěhovaly do soukromých objektů v centru města.

Zhotovitele projektové dokumentace plánovaného areálu ministerstvo vybralo letos v červenci v rámci zadávacího řízení, které vyhlásilo loni v říjnu. Tehdy ještě uvádělo, že chce začít stavět v roce 2019. „Smlouva byla podepsána 10. srpna a práce na projektové dokumentaci jsou zahájeny,“ přiblížil aktuální situaci ohledně areálu Řepka.

„Časový harmonogram ministerstva spravedlnosti počítá s tím, že projektová dokumentace areálu bude hotová do konce roku 2019. Výstavba areálu by měla být zahájena v roce 2020 a dokončena do poloviny roku 2023,“ uvedl mluvčí s tím, že ministerstvo stále předpokládá, že náklady nepřesáhnou 1,7 miliardy korun.

V rozsáhlém komplexu ve čtvrti Bukov má sídlit několik institucí – vedle krajského i okresního soudu a státních zastupitelství rovněž Probační a mediační služba, dislokované pracoviště ministerstva nebo ústecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Výstavbu areálu ministerstvo dlouhodobě označuje za svou prioritu. Na základní kámen neexistujícího paláce poklepal na podzim 2013 prezident Miloš Zeman spolu s tehdejší ministryní Marií Benešovou (ČSSD). Náklady na stavbu se tehdy odhadovaly na 850 milionů korun a termín dokončení na letošní rok. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) letos v červnu požádal prezidenta, aby stavbu probral s ministrem spravedlnosti.

(čtk)