Vláda zřejmě návrh odmítne Foto: vlada.cz

Poslanci navrhují, aby o zajišťovacích příkazech rozhodoval soud

Kasační stížnost v případě zajišťovacích příkazů by mohl podat pouze daňový subjekt, pokud by jej soud potvrdil, nikoli ale daňová správa, jako je tomu doposud. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu k správnímu řádu, který podali poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09, Zbyněk Stanjura (ODS), Jan Farský (STAN) a další poslanci z pravicové opozice. Podle návrhu by také o vydání zajišťovacích příkazů při výběru daní rozhodoval správní soud místo finanční nebo celní správy. Z předběžného stanoviska pro jednání vlády ale vyplývá, že kabinet zřejmě změny nepodpoří.

Návrh podle poslanců reaguje na fakt, že finanční úřady nevykonávají tuto svoji kompetenci v zákonných mezích, když jejich rozhodovací činnost je častým předmětem soudního přezkumu, při kterém soud vysloví nezákonnost takového rozhodnutí. Dané ustanovení reaguje na novelu soudního řádu správního, ve které jsou uvedeny podmínky pro vydání zajišťovacího příkazu. Tyto tak již nebudou stanoveny v daňovém řádu.

Jak vyplývá z důvodové zprávy, předložený návrh zákona obsahuje návrh změny řízení o vydání zajišťovacího příkazu. V současné době je kompetence vydávat zajišťovací příkaz svěřena správci daně, tj. orgánu veřejné moci, kterému byla zákonem svěřena působnost v oblasti správy daní. Typicky se jedná o orgány Finanční, příp. Celní, správy. „Bohužel, jsme v poslední době svědky toho, že tyto úřady nevykonávají tuto svoji kompetenci v zákonných mezích, když jejich rozhodovací činnost je častým předmětem soudního přezkumu, při kterém soud vysloví nezákonnost takového rozhodnutí,“ konstatují poslanci úvodem. „Avšak s ohledem na povahu a účinky zajišťovacího příkazu, který mnohdy působí na daňový subjekt až likvidačně, je následná náprava nezákonného…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek