Facebook by měl zúžit definici terorismu a přestat blokovat legitimní opozici, vyzvala expertka OSN

Společnost Facebook by měla zúžit svou příliš obecnou definici terorismu, která nyní vládám umožňuje na sociální síti svévolně blokovat legitimní opoziční skupiny a odporující hlasy. Provozovatele sociální sítě k tomu dnes vyzvala zvláštní zpravodajka OSN pro ochranu práv v boji proti terorismu Fionnuala Ní Aoláinová. Facebook zablokoval i Deklaraci nezávislosti.

„Používání přespříliš širokých a nepřesných definic jako základu pro regulaci přístupu a využívání platformy Facebooku může vést k jejich diskriminačnímu uplatňování, nadměrnému cenzurování a svévolnému odmítání přístupu k službám Facebooku a jejich využívání,“ uvedla zpravodajka OSN.

Společnost Facebook byla v minulosti kritizována za to, že je nedostatečně transparentní ohledně vyhodnocování příspěvků na sociální síti, ale i za nedůsledné dodržování vlastních pravidel.

Společnost Facebook letos zablokovala například stránky francouzského, německého a rakouského identitárního hnutí bojujícího proti multikulturalismu, imigraci a údajné islamizaci. Z profilu jednoho texaského deníku však smazala například i příspěvek, který obsahoval výňatek z americké Deklarace nezávislosti. Algoritmus sítě totiž vyhodnotil jako projev nenávisti pasáž, která se vztahovala k označení amerických Indiánů jako nelítostných divochů.

Společnost Facebook ve svých zásadách mimo jiné uvádí, že bude „odebírat obsah, který pobízí k újmám v reálném světě, mimo jiné k fyzické, finanční nebo emocionální újmě“. Na facebooku nepovoluje přítomnost žádné organizaci či jednotlivci angažovaným mimo jiné v teroristických aktivitách nebo organizovaném šíření nenávisti.

Teroristická organizace je podle Facebooku „jakákoli nevládní organizace, která se angažuje v předem promyšleném násilí vůči lidem nebo majetku s cílem zastrašit civilní obyvatelstvo, vládu nebo mezinárodní organizace za účelem dosažení politických, náboženských nebo ideologických cílů“.

(čtk)