Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Foto: hrad.cz

Kněžínek odložil Pelikánovu instrukci k výběru nových soudců

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) odložil účinnost sporné instrukce k výběru soudců. Řekl to Radiožurnálu. Instrukci by měla nahradit novela zákona o soudech a soudcích, kterou chce ministerstvo předložit na jaře příštího roku.

Exministr spravedlnosti Robert Pelikán pomocí vyhlášek a instrukce zavedl od nového roku systém, kdy budoucí soudci absolvují po složení justiční či jiné odborné zkoušky ještě výběrové řízení a dvouletou přípravu završenou simulovaným soudním jednáním. Předsedové soudů se ale obávali, že při zavádění nového systému vznikne časová „propast“, kdy nebudou kandidáti, kteří by mohli být do funkce soudce jmenováni. „Máme prostor dva roky před tím, než by ta směrnice reálně začala uplatňovat. Pevně věřím, že v mezidobí se domluvíme a že možná ta směrnice nebude potřeba, protože pravidla budou přímo v zákoně. Bych chtěl s předsedy jednotlivých krajských soudů uzavřít jakési memorandum o porozumění, ze kterého vyplyne to, že do doby, než bude přijat zákon, bude zajištěn transparentní výběr kandidátů na soudce skrze výběrová řízení,“ popsal Radiožurnálu Kněžínek.

Soudcovská unie vítá, že se podle instrukce nebude postupovat. „Shodneme se opravdu na skutečnosti, že je třeba praxe a že jsou třeba výběrová řízení. V tomto nemáme spory. Ale všechno ostatní, tam je obrovský prostor pro to, aby to fungovalo, tak jak to upravit dobře a tam ta instrukce neříká nic,“ říká prezidentka soudcovské unie Daniela Zemanová.

Některé části instrukce – jako například výběrové řízení organizované Justiční akademií – se podle Kněžínka do praxe určitě mohou zavést. Naopak diskutabilní je podle něj to, že by kandidát na soudce po třech letech působení jako justiční čekatel musel ještě další dva roky vykonávat činnost vyššího soudního úředníka, přičemž stejná povinnost by se týkala i lidí, kteří by do soudnictví přicházeli zvenčí – třeba advokátů nebo státních zástupců.

(epa)