Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Nejvyšší žalobci skupiny V4 se sešli ve Visegrádu

Nejvyšší žalobci zemí visegrádské čtyřky se sešli v maďarském Visegrádu. Za Českou republiku se třídenní schůzky zúčastnil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, informovala dnes agentura MTI. Žalobci hovořili mimo jiné o chystaném Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Schůzky, která se konala od pondělí do středy, se zúčastnili Zeman, jeho protějškové z Maďarska a Slovenska Péter Polt a Jaromír Čižnár a zástupce polského nejvyššího prokurátora Bogdan Świeczkowski. Debatovali o otázkách týkajících se zřízení úřadu evropského žalobce a také se zavázali spolupracovat v boji proti kybernetickému zločinu.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty (DPH).

Na vzniku úřadu, jehož existenci předpokládají základní unijní smlouvy, se loni na podzim v Lucembursku po rocích vyjednávání o jeho podobě a pravomocích dohodlo 20 zemí bloku. Je mezi nimi i Česká republika, na rozdíl od Polska či Maďarska.

Nejvyšší žalobci se shodli, že zřízení EPPO nesmí oslabit stávající formy mezinárodní justiční spolupráce. Dále slíbili, že budou věnovat velkou pozornost všem formám kyberzločinu, zejména útokům proti počítačovým sítím, narušování duševního vlastnictví, dětské pornografii a internetovým podvodům z identitou, napsala MTI.

Příští rok se nejvyšší státní zástupci ze zemí V4 sejdou v Polsku, informoval úřad maďarského nejvyššího žalobce.

(čtk)