Špičky justice debatují o správním soudnictví Foto: NSS

Živě: Konference k 15. výročí Nejvyššího správního soudu

Nejvyšší správní soud (NSS) se do české ústavy dostal bez hlubší rozvahy, jako nenápadný pozměňovací návrh. Reálně vznikl až s desetiletým zpožděním po zásahu ústavních soudců. „Čas nás učí, že některá, byť ukvapená rozhodnutí mohou být moudrá,“ řekl dnes na odborné konferenci k 15 letům činnosti NSS bývalý politik Miloslav Výborný, pamětník parlamentních debat o české ústavě. Nyní je Výborný členem soudu. NSS pořádá k 15. výročí konferenci.

Ústava samostatné České republiky od roku 1993 jasně říkala, že soustavu soudů tvoří Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, vrchní, krajské a okresní soudy. Přesto dlouho nikdo nepracoval na zřízení NSS, na což opakovaně kriticky poukazoval Ústavní soud. Nakonec v roce 2001 rozhodl o zrušení části občanského soudního řádu, která upravovala správní soudnictví, a dal tak podnět k reformě systému a ustavení NSS.

Na konferenci vystoupil i Pavel Rycehtský nebo Eliška Wagnerová Foto: NSS

„Zpětně si myslím, že to byl prospěšný aktivismus,“ řekl Pavel Varvařovský, který byl pod nálezem Ústavního soudu podepsán jako zpravodaj. O vzniku NSS mluvil i v nedávném rozhovoru pro Českou justici.

NSS dne pořádá k významnému jubileu konferenci. On-line ji můžete sledovat zde.

České vlády dlouho správní soudnictví nevnímaly jako prioritu, impulsem se skutečně stal právě Varvařovského nález. „Svým způsobem nás opravdu zaskočil,“ uvedl současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který na přelomu tisíciletí působil jako místopředseda vlády.

Účastníci konference Foto: NSS

 

V roce 2001 tak začala legislativní práce, která vedla k naplnění ústavy a zřízení soudu. Funguje od roku 2003. Původně se podle Rychetského počítalo s tím, že bude sídlit v Praze. Do Brna se dostal na základě poslanecké iniciativy Zdeňka Koudelky. Rychetský to zpětně hodnotí jako dobré rozhodnutí.

Správné je podle Rychetského také to, že ústava výslovně pojmenovává složky soudního systému. Je to pojistka demokracie a nezávislé soudní moci. „Ústava neponechává absolutně žádný prostor zákonodárci, aby si podle potřeby zřizoval nějaké speciální soudnictví, nemůže tak učinit nějakým obyčejným zákonem. Tam, kde se to začíná hroutit, jde totiž první zásah vždy proti soudní moci,“ uvedl Rychetský.

NSS letos po 15 letech existence změní vedení. Prvního a dosud jediného předsedu Josefa Baxu nahradí jeho dlouholetý zástupce Michal Mazanec. Novou místopředsedkyní se stane Barbara Pořízková.

(čtk, epa)