Policení prezident Tomáš Tuhý definitivně mění kariéru. Z policajta bude nástupce Livie Klausové v Bratislavě. Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Foto: Facebookový profil Tomáše Tuhého

Ekonomický deník: Policejní prezident Tuhý naskakuje do diplomacie, už je na školení

Dlouhou dobu se o tom šuškalo a vedení Policejního prezídia to odmítalo. Teď už je vše potvrzeno. Policejní prezident Tomáš Tuhý by měl nejpozději do konce roku nastoupit na uprázdněný post velvyslance na Slovensku. Některé zdroje spekulují dokonce o tom, že už od 1. listopadu, po oslavách stého výročí vzniku Československa.

Policejní prezident Tomáš Tuhý už obdržel podle informací Ekonomického deníku z hlavního města Slovenska Bratislavy agrément, souhlas ke svému jmenování ambasadorem, a v současné době už absolvuje předvýjezdové diplomatické školení. Zatímco Policejní prezídium dlouhou dobu popíralo informace o konci Tuhého v křesle policejního šéfa, vláda schválila jeho odchod na Slovensko v červnu.

Podle původních předpokladů se měl Tuhý funkce ujmout poté, co mu na jaře příštího roku vyprší mandát ve vedení ozbrojeného sboru. Jenže se objevily spekulace, že by Tuhý mohl naskočit do diplomacie už po oslavách stého výročí založení Československa, v policii by tedy skončil poslední říjnový den. Při té příležitosti se začalo spekulovat také o tom, že by stávající generálmajor Tuhý mohl získat i nejvyšší policejní hodnost, tři hvězdičky, mohl by tedy být jmenován generálporučíkem.

Poznatky z pražského Hradu o případném Tuhého povýšení nejsou zatím veřejně k dispozici a Policejní prezídium nechce poskytnout informace o přesném datu ukončení Tuhého kariéry v policii. „V současné době k vašim dotazům nemáme žádné nové informace, které bychom chtěli zveřejnit. Jakmile nějaká změna nastane, budeme o ní informovat standardní cestou. Co se týče jmenování generálů, tak to je v konečném procesu záležitostí prezidenta republiky,“ odpověděla na otázky ohledně blížícího se konce generálmajora z Města Albrechtic na severu Moravy vrchní komisařka Policejního prezídia Iveta Skupien.

Ministerstvo zahraničních věcí bylo informačně o dost vstřícnější. „Můžu potvrdit, že Tomáš Tuhý již obdržel od slovenské strany takzvaný agrément, to znamená souhlas hostitelské země a v tuto chvíli absolvuje takzvané předvýjezdové školení, jako všichni velvyslanci, než odjedou do země svého působení. Konkrétní datum jeho odjezdu vám teď nejsem schopna říci – vše je odvislé od absolvování tohoto předvýjezdového školení a domluvy se státním tajemníkem ministerstva zahraničních věcí a samozřejmě i s náměstkem evropské sekce ministerstva,“ potvrdila informace Ekonomického deníku tisková mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Podle svých slov předpokládá, že se Tuhý ujme svého velvyslaneckého postu na Slovensku do konce tohoto roku.

Policie není v dobré kondici

Generál major Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, Ph.D. Se narodil v lednu 1972, pochází ze slezského Města Albrechtic. Studoval Filozofickou fakultu Ostravské univerzity v Ostravě, Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a Vysokou školu báňskou Technické univerzity v Ostravě. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné a dle informací portálu Policejního prezídia má ovládat tři jazyky: angličtinu, ruštinu a polštinu.

V policii začal Tuhý sloužit v roce 1991 jako pochůzkář, jeho první manažerskou funkcí byl zástupce ředitele Okresního policejního ředitelství v Jeseníku (2002 – 2007). Poté se stal okresním policejním ředitelem v Bruntále (2007 – 2008), náměstkem ředitele severomoravské policejní správy (2008 – 2009). Od roku 2010 do roku 2013 pak severomoravskou správu vedl. Poté nastoupil na Policejní prezídium, nejprve se stal náměstkem pro vnější službu, posléze prvním náměstkem, a od roku 2014 Prezídium vede. Jeho předchůdci byli Petr Lessy, respektive Martin Červíček, za doby nešťastného dvouvládí policejního sboru.

Tuhý neodchází od sboru, který by se nacházel v dobré kondici. Dodnes jím zmítá válka policajtů, kdy se vedení Prezídia postavili představitelé někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V létě 2016 prošly specializované složky – ÚOOZ a protikorupční policie – reorganizací, proti níž se razantně postavili detektivové ÚOOZ a její dozvuky rezonují policií dodnes. Stejně jako dvě kauzy údajných úniků informací a ovlivňování Vidkun a Beretta, které namísto Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřovali detektivové ÚOOZ za vydatné podpory obou vrchních státních zastupitelství v Olomouci a v Praze, a sílí podezření, že byly oba případy uměle vykonstruovány nebo přinejmenším uměle vyživovány tvorbou některých indicií a důkazů. Dosud se obě nedostaly před soud, ale původní proklamace o důkazně naprosto jasně podložených kauzách dostávají po výsleších svědků řádně na frak.

Nedobré je i rozpoložení mezi policií a Generální inspekcí bezpečnostních sborů, která v poslední době prošla řadou turbulentních změn, včetně nástupů a plánovaných nástupů někdejších detektivů ÚOOZ.

Za Tuhého prezidentování také vázne vyšetřování některých závažných kauz, například fiktivní reklamy za více jak 200 miliónů korun na farmě Čapí hnízdo, patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Tuhý nedokázal také zabránit skandálním tlakům na vyšetřovatele dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda Pavla Nevtípila, kvůli kterým končí mimo jiné náměstek pražské Policejní správy Ivan Smékal a odešel také šéf správy Miloš Trojánek. Na post ředitele pak byl jmenován v praxi nezkušený, leč loajální policejní úředník Jan Ptáček, mimochodem chráněnec šéfa středočeské policie a někdejšího Tuhého kolegy na pozici náměstka na Policejním prezídiu Václava Kučery.

V bezpečnostních kuloárech se delší dobu spekuluje o jménu Tuhého nástupce. Zatím nejsilněji rezonuje jméno ředitele pardubické policie Jana Švejdara, někdejšího šéfa Služby kriminální policie. Některé zdroje spekulují i o tom, že by na Prezídium mohl zamířit, alespoň do funkce náměstka, někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Za stávající politické konstelace to ale podle většiny bezpečnostních i politických insiderů není příliš reálné.

Jan Hrbáček