Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Pavel Zeman o kauze zastavení motorkáře: Vadí mi, že Tuhý a policisté protestovali před vyhlášením rozsudku

Obhajoba v trestních věcech se podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přesunula do veřejného prostoru. V této souvislosti mu vadí, že policejní prezident Tomáš Tuhý se v kauze policisty Šimona Vaice, který loni zahradil ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem, vyjadřoval ještě před rozhodnutím soudu. „Vadí mi, že před soudem protestovali policisté. Jestliže mám důvěru v soud, nebudu toto říkat veřejnosti,“ uvedl Zeman na 28. sněmu Shromáždění delegátů Soudcovské unie v Táboře.

Motocyklista, jenž měl v té době zákaz řízení, při srážce utrpěl vážná zranění. Vaicovi hrozilo až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. „Kriminalizace policejních zákroků se v poslední době bohužel stává jakýmsi trendem. Jestliže chceme, aby policisté dělali dobře svou práci, vymáhali právo a bojovali za spravedlnost, musí mít pevnou oporu nejen v zákonech, ale i ve svém vedení, v justičních orgánech i veřejnosti. Pokud policistům začneme při zákrocích svazovat ruce, je velice možné, že oni raději začnou zavírat oči,” uvedl na facebooku Tuhý a ke kauze se vyjádřil i v médiích. Desítky policistů pak protestovaly přímo před budovou soudu.

Podle Zemana je justice službou veřejnosti a podobné kroky nepřispívají k důvěru k ní. On sám prý za celou svoji kariéru veřejně kritizoval jeden jediný rozsudek.

Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler v reakci, že policisté neprotestovali proti soudu. „Jsme policisté, a jako takoví respektujeme nezávislost soudu a máme v něj důvěru. Ale jako stejní policisté chceme podpořit kolegu, kamaráda, který je v nelehké životní situaci,“ dodal.

Nezávislost justice podle nejvyššího státního zástupce zajistí důvěra a podpora společnosti. Ústavní či legislativní zakotvení nestačí, což podle Zemana ilustruje situace v Polsku. „Jedině když budeme rozhodovat a postupovat tak, že budeme budit důvěru, budeme mít důvěru, legitimitu a nezávislost,“ dodal s tím, že justice nesmí být odtržena od reality. Ve svém projevu také Zeman varoval před přesunem kriminality na internet.

Obvodní soud pro Prahu 8 nakonec policistu Šimona Vaice, který byl viněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, obžaloby zprostil. Jeho jednání podle soudu není trestným činem, šlo o donucovací prostředek úměrný nebezpečnosti jízdy řidiče motocyklu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.

Eva Paseková, čtk