Prezident Zeman jmenuje nové soudce Ilustrační foto: Hrad.cz

Prezident Zeman na Hradě jmenuje 41 nových soudců

Prezident republiky Miloš Zeman v úterý jmenuje nové soudce obecných soudů České republiky. Celkem talár oblékne 41 žen a mužů. Polovina nováčků zamíří na soudy spadající do působnosti Městského a Krajského soudu v Praze. Součástí návrhu je také jmenování generálního sekretáře Ústavního soudu Iva Pospíšila soudcem Nejvyššího správního soudu.

Do působnosti pražského městského soudu – v drtivé většině k soudům obvodním – posílá Kněžínek hned 12 posil, přičemž všechny mají za sebou tzv. jinou právní praxi. Znamená to, že neabsolvovaly dráhu justičního čekatele. Kandidáti s jinou praxí převažují mezi navrženými právníky i celkově, je jich 23.

Pod středočeský krajský soud jde osm nováčků, po pěti kandidátech zamíří pod Krajské soudy v Plzni, Ústí nad Labem a v Ostravě. Po dvou soudcích mají získat soudy v působnosti českobudějovického a královéhradeckého krajského soudu. Do obvodu Krajského soudu v Brně přibude jeden kandidát.

Tři soudci jdou na správní úseky soudů – na MS v Praze, na KS v Praze a jeden na KS České Budějovice. Část kandidátů má praxi advokátů, ale i z exekutorských či notářských úřadů.

O tom, jakým způsobem by měl vypadat výběr a příprava budoucích soudců rokovala na sněmu v pátek a v sobotu Soudcovská unie v Táboře. „Je nutno přijmout zákonnou úpravu výběru soudců, protože ten systém by nebyl funkční. Bez hodnocení se dá žít, ale výběr soudců je nutno upravit. Současná úprava de facto už naprosto kolabuje a ten systém je paralyzovaný. Zákon o soudech a soudcích bude změněn, budou stanovena kritéria pro výběr soudců a my jsme se snažili v podmínkách, které považujeme za nedostatečné, pojmenovat minimální standardy, které je nutno dodržet, aby nedocházelo k hrubému porušování ústavy,“ řekla prezidentka Soudcovské unie Zemanová.

Česká justice již dříve přinesla jmenný seznam nových soudů.

(epa, čtk)