Prezident Zeman jmenuje nové soudce Ilustrační foto: Hrad.cz

Dokument: Ministr spravedlnosti navrhl jmenování 41 nových soudců

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) navrhl prezidentovi ke jmenování 41 nových soudců. Mezi kandidáty tentokrát mírně převažují muži, kterých je 22. Polovina nováčků zamíří na soudy spadající do působnosti Městského a Krajského soudu v Praze. Součástí návrhu je také jmenování generálního sekretáře Ústavního soudu Iva Pospíšila soudcem Nejvyššího správního soudu. Vyplývá to ze seznamu, který ve středu projedná vláda a který má k dispozici.

Do působnosti pražského městského soudu – v drtivé většině k soudům obvodním – posílá Kněžínek hned 12 posil, přičemž všechny mají za sebou tzv. jinou právní praxi. Znamená to, že neabsolvovaly dráhu justičního čekatele. Kandidáti s jinou praxí převažují mezi navrženými právníky i celkově, je jich 23.

Pod středočeský krajský soud jde osm nováčků, po pěti kandidátech zamíří pod Krajské soudy v Plzni, Ústí nad Labem a v Ostravě. Po dvou soudcích mají získat soudy v působnosti českobudějovického a královéhradeckého krajského soudu. Do obvodu Krajského soudu v Brně přibude jeden kandidát.

Tři soudci jdou na správní úseky soudů – na MS v Praze, na KS v Praze a jeden na KS České Budějovice. Část kandidátů má praxi advokátů, ale i z exekutorských či notářských úřadů.

Posledním nominantem je Pospíšil, který v Brně vystudoval práva a politologii a který v minulosti působil u Ústavního soudu postupně jako asistent místopředsedkyně, vedoucí analytického odboru a od roku 2013 jako generální sekretář. Je členem Legislativní rady vlády a vyučuje ústavní, evropské a mezinárodní právo. K Nejvyššímu správnímu soudu jej vybral dnes už bývalý šéf instituce Josef Baxa.

Prezident Zeman naposledy jmenoval nové soudce letos v červenci, tehdy jich bylo 40 a navrhl je Kněžínkův předchůdce Robert Pelikán (ANO). Vláda sice tento návrh projednala už v dubnu, Zeman ale s konáním ceremonie čekal na výměnu ministrů. S Pelikánem měl totiž napjaté vztahy. Slavnostního aktu se však nakonec nezúčastnil žádný ministr spravedlnosti, protože prezident v daný den přijal demisi Pelikánovy původní nástupkyně Taťány Malé (ANO), která v úřadu vydržela dva týdny a rezignovala v souvislosti s kritikou svých diplomových prací. Krátce po ceremoniálu jmenoval prezident do funkce ministra Kněžínka, dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády.

Seznam kandidátů najdete zde:

Charakteristiky

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(čtk, epa)