Jana Nagyová - Nečasová u soudu. Foto archiv

NSS vyhověl stížnostem Nečasové kvůli dani z darů a zrušil rozhodnutí o doplatku

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl dvěma stížnostem Jany Nečasové ve sporu o darovací daň z luxusních oděvů, doplňků a také hodinek. Zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, podle kterých měla manželka expremiéra Petra Nečase a někdejší šéfka jeho kabinetu peníze zpětně doplatit. Jedno rozhodnutí NSS padlo minulý týden, druhé ve středu.

K prvnímu verdiktu už NSS zveřejnil podrobnější odůvodnění. Konstatoval, že jediným a klíčovým podkladem, z něhož finanční úřad a následně Odvolací finanční ředitelství vyvodily, že k darování došlo, bylo usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Usnesení však nebylo součástí daňového spisu.

„Není tedy vůbec zjevné, jak mohl městský soud dospět k závěrům ohledně zákonnosti podkladů, z nichž usnesení vrchního státního zastupitelství vycházelo. Takovým postupem zatížil městský soud řízení závažnou vadou, pro kterou NSS napadený rozsudek zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení městskému soudu,“ uvedla k rozhodnutí soudkyně Lenka Kaniová.

Úkolem městského soudu v dalším řízení bude vyžádat si usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a posoudit, zda obstojí jako podklad pro konstatování, že Nečasová získala luxusní věci jako dary. Ve sporu konkrétně šlo o osm kusů oděvů a doplňků značky Christian Dior v celkové ceně 343.100 korun. Úřad Nečasové vyměřil daň 22.617 korun. Druhé rozhodnutí NSS navazuje na spor o dodatečně doměřenou daň z hodinek značky Cartier.

Nečasová (dříve Nagyová) kvůli luxusním darům z doby působení v premiérově kanceláři čelí obžalobě z krácení daně. Loni její advokát řekl, že daně doplatila.

(čtk)