Omezení domácích škol napadla u soudu rodina dívky, která právě tento typ alternativního vzdělávání využívá. Foto: EPA

Ministerskou stížnost ve prospěch expolicisty Koblížka Nejvyšší soud zamítl

Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou podal bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve prospěch Pavla Koblížka. Někdejší strážník Koblížek dostal 15 let vězení za vraždu ve Vysokém Mýtě. Ministr měl pochybnost o správnosti hodnocení důkazů.

NS rozhodl před časem bez veřejného jednání, nyní zveřejnil odůvodnění. „Dokazování provedené před soudem prvního a druhého stupně nelze označit za neúplné. Toto dokazování vytvořilo dostatečný základ pro zjištění skutkového stavu věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti,“ stojí v rozhodnutí NS, který se případem v minulosti zabýval také na základě Koblížkova dovolání. Ani tehdy nezasáhl, stejně jako Ústavní soud, který Koblížkovu stížnost odmítl s tím, že strážník překročil meze nutné obrany.

Právě na obě starší rozhodnutí odkázal NS také v usnesení, jímž nyní odmítl Pelikánovu stížnost. „Akceptování podané stížnosti pro porušení zákona Nejvyšším soudem by ve svých důsledcích znamenalo revizi ve věci již vydaných navazujících rozhodnutí Nejvyššího a Ústavního soudu a rovnalo by se obcházení zákona,“ konstatoval soud.

Incident se odehrál v prosinci 2014. Opilý muž se podle spisu domáhal vstupu na diskotéku. Obsluze ukazoval odznak strážníka a se společníky požadoval vstup zdarma. Ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich zřejmě dovnitř nastříkal pepřový sprej.

Lidé z klubu pak Koblížka se společníkem začali pronásledovat, chtěli, aby kvůli dořešení incidentu počkal na příjezd přivolané městské policie. Podle Koblížka se chovali agresivně, proto jednou vystřelil do vzduchu a následně zbraň obrátil proti svým sokům. Jeden člověk na následky zranění na místě zemřel, další utrpěl zranění.

Krajský soud v Hradci Králové původně Koblížka zprostil obžaloby, ale Vrchní soud v Praze takový výsledek kauzy nepřipustil. Napodruhé krajský soud uložil Koblížkovi podmínku za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví. Vrchní soud i poté verdikt změnil a za vraždu vyměřil 15 let nepodmíněně.

Podle loňského usnesení ústavních soudců popis skutku nenasvědčuje tomu, že by Koblížek měl důvod k obavám o život. „Tvrzení stěžovatele o tom, že se bál o svůj život, a proto také přistoupil k použití zbraně, je poněkud zvláštní, pokud stěžovatel věděl, že na místo byla zavolána policie,“ stálo v usnesení, podle kterého byl proces jako celek spravedlivý.

I Nejvyšší soud už loni konstatoval, že vystřelení nejméně tří ran ze zbraně proti neozbrojeným lidem nelze považovat za obranu adekvátní útoku.

(čtk)