Zpravodajci: Cizí agenti se snažili posílit vliv na české politiky

Cizí tajné služby se v České republice v roce 2017 pokoušely kromě získávání informací posílit vliv své země na české politické a ekonomické struktury. Ve výroční zprávě za loňský rok to uvedlo Vojenské zpravodajství (VZ). Konkrétní země zpravodajci nejmenovali.

Podle VZ byly aktivity zpravodajských služeb „cizí moci“ na českém území na obdobné úrovni jako v roce 2016. „Cílem jejich působení bylo, kromě získávání informací, také posílení vlivu jejich sponzorské země na politické a ekonomické struktury České republiky,“ uvedlo VZ. Dodalo, že v oblasti obrany pokračovala snaha cizích zpravodajských služeb o monitorování rozvoje schopností české armády a získávání informací o vojenském průmyslu a technologiích.

Ve zprávě za rok 2016 Vojenské zpravodajství uvedlo, že cizí tajné služby působily v ČR s posláním a úkoly, které odpovídaly vojenskému významu ČR jako členské země NATO a její velikosti a poloze v Evropě. Agenti v té době dle vojenské rozvědky a kontrarozvědky tipovali, rozpracovávali a získávali své spolupracovníky z řad občanských sdružení a spolků, nevládních a neziskových organizací a zaměstnanců působících ve zbrojním průmyslu.

Vojenské zpravodajství má za úkol získávat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky. Jako jediná česká tajná služba má na starosti rozvědnou i kontrarozvědnou činnost, zabezpečuje tak domácí i zahraniční informace. Na starosti má i monitorování aktivit cizích agentů v oblasti obrany. Od roku 2015 je také garantem kybernetické obrany ČR.

(čtk)