Bývalý výchovný ústav Králíky Foto. archiv

Králíky usilují o budovu bývalého ústavu, stát tam chce ženskou věznici

Budovu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku by město chtělo získat do svého vlastnictví. Nepřeje si, aby tam byla ženská věznice, budova se dá využít třeba pro bydlení. Dnes to uvedl starosta Václav Kubín (Sportovci).

Budova je opuštěná od konce roku 2014, od státu ji převzala Vězeňská služba ČR. „Naším záměrem je získat objekt pod kontrolu. Ideální by ho bylo vlastnit nebo aspoň mít možnost mluvit do toho, co v něm bude,“ řekl Kubín.

Město již jednalo se zástupci vězeňské služby, která má stále zájem v budově zřídit ženskou věznici. Záměr odmítá část veřejnosti, což před několika lety ukázalo místní referendum, i vedení města. „Věznici ani azylový dům tu nechceme, snažíme se jednat, aby stát za rozumných podmínek převedl objekt do našeho vlastnictví,“ řekl starosta.

Možností, jak velkou budovu využít, je několik. Mohly by tam být například byty pro seniory nebo naopak mladé rodiny. Objekt by také mohl koupit soukromník a přestavět ho na hotel s wellnes. Město Králíky není pro umístění věznice vhodné, je to klidná oblast zaměřená na turistický ruch, dodal starosta.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Důvodem byly výsledky kontrol ministerstva školství a České školní inspekce. Začaly poté, co dva mladíci brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Kontroly ukázaly, že vedení ústavu nemělo představu o tom, kam ústav vést a jak řídit tým. Navíc se ministerstvo, inspekce i ochránkyně lidských práv Anna Šabatová shodly na tom, že se v zařízení s dětmi špatně zacházelo. Dalšími důvody postupného útlumu zařízení byly dlouhodobě nenaplněné kapacity a vysoké náklady na provoz.

(čtk)