Bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera Foto: ČJ

Kučera, Vitásková a další představili knihu o kauze chomutovských solárních elektráren

Spolek Spravedlnost ve čtvrtek v pražském Obecním domě představil knihu Spravedlnost pláče, která detailně popisuje kauzu dvou chomutovských elektráren. Mezi účastníky akce se objevili výtvarník Milan Knížák, hudebník Felix Slováček, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo někdejší místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

V publikaci, o které Česká justice již informovala, se k celé kauze na 180 stranách vyjadřuje několik osobností. Mezi účastníky akce se vedle samotné původně odsouzené bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové objevil i podnikatel Zdeněk Zemek, jehož dva synové jsou v této kauze odsouzeni. Spolek kvůli kauze připravil petici, kterou podle zástupců spolku kromě již stovek lidí podpořili poslanec Václav Klaus mladší nebo senátor Jan Tecl.

Postup orgánů činných v trestním řízení zkritizoval bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. „Příprava podvodu nespočívala v ničem jiném, než že bratři Zemkové požádali o licenci, protože byli přesvědčeni, že do konce roku 2010 bude dílo provozuschopné,“ uvedl. Podle něj bylo od státu nefér měnit pravidla výkupu elektřiny v průběhu hry.

Statutární zástupci elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli s trestem šest let a devět měsíců. Revizní technik Vladimír Čimpera dostal čtyři roky nepodmíněně, technik Karel Šupina 5,5 roku. Dalším jejich kolegům Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi vrchní soud tresty zvýšil o rok z šesti na sedm let. Nedávno Nejvyšší soud zamítl jejich dovolání.
Naopak díky úspěšnému dovolání na svobodu propuštěná bývalá vedoucí odboru licencí regulačního úřadu Michaela Schneidrová se akce zúčastnit osobně nemohla kvůli zdravotním komplikacím, které ji přivodil osmiměsíční pobyt ve vězení, ale zaslala účastníkům zdravici a poděkovala za podporu.

„Kniha velmi dopodrobna chronologicky popisuje, co a jak bylo a naopak nebylo, poukazuje na řadu absurdností celé kauzy, popisuje řízenou mediální štvanici, která celý proces odstartovala a doprovázela, srovnává odlišné rozsudky v obdobných kauzách a v neposlední řadě obsahuje plno fotografií včetně satelitního snímku z americké armádní družice NASA, které dokládají, že elektrárny byly včas dostavěné,“ uvedl další člen spolku Miroslav Slaný s tím, že podle výroků soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného během soudního řízení autoři knihy dovozují, že bylo o výsledku soudního jednání již předem rozhodnuto.

Přišla i Alena Vitásková Foto: ČJ

Po autorském čtení knihy došlo na diskusi o aktuálních otázkách a situaci v české energetice, obnovitelných zdrojích energie, a především na téma aktuálního dramatického zdražování elektrické energie v Česku. Přítomní energetičtí experti se shodli, že není nezbytné takové zdražování, k jakému dochází, a že fotovoltaické elektrárny se na zdražování elektrické energie podílí jen minimálně.
Zdeněk Zemek zásadně odmítl spojování příspěvku na obnovitelné zdroje se zdražováním elektřiny. Poukázal přitom na poplatek za distribuci elektřiny. Znám pana Zemka jako seriozního člověka. Tak by měla fungovat celá společnost a systém, mělo by platit dané slovo. Obávám, se, že už nejsme v normálním státě,“ uvedl na akci výtvarník Milan Knížák.

Zástupci spolku také uvedli, že připravují další díl knihy, který se bude se jmenovat Poškozené životy. Novinka by podle zástupce spolku Václava Budínského měla obsahovat příběhy lidí, kteří byli obžalovaní v důsledku špatné práce orgánů činných v trestním řízení a jejich stíhání bylo zastaveno nebo byli obžaloby zproštěni.

Podle dovolání bratří Zemků Vrchní soud v Olomouci nesprávně právně posoudil skutek, který měli spáchat. Skutková zjištění obecných soudů podle argumentů obhájců nenaplňují znaky trestného činu, kterými byli odsouzeni uznáni vinnými a jsou v tzv. extrémním nesouladu s vykonanými skutkovými zjištěními. Soudy podle Zemků ke kauzám fotovoltaických elektráren přistupují paušálně a nezkoumají podrobnosti jednotlivých případů. Bratři také měli být kráceni na svých ústavně zaručených právech na spravedlivý proces.

(čj)